Gasten kunnen bij Niven daten met robots

Gasten kunnen bij Niven daten met robots

Groupon biedt vanaf deze zomer dates met een robot aan in restaurant Niven*. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de proef om te daten met de hyperintelligente robots Victor en Vicky.

Behalve de groeiende rol van robots in de werkomgeving is volgens wetenschappers ook robotseks in de toekomst heel normaal. Groupon wil een voorloper zijn op relationeel vlak en speelt hier nu op in met een wereldprimeur in Nederland.

Op een speciale pagina kunnen Nederlanders zich vanaf nu aanmelden voor de eerste officiële proef. Uit de inzendingen mogen twee uitverkorenen op date met de hyperintelligente robots Victor ('man') en Vicky ('vrouw'). Op dit moment is de 'deal' (die 0 euro kost) al 1250 keer verkocht.

Slimmer én charmanter dan mensen

Veelgehoorde eisen die aan een (potentiële) partner worden gesteld zijn intelligentie, humor en charme, maar deze combinatie blijkt vaak lastig te vinden. Robots zijn inmiddels prima in staat hieraan te voldoen. Zo bleek AlphaGo van Google afgelopen week slimmer dan een mens. Ook zijn wetenschappers al jaren bezig computers sarcasme te laten herkennen. Behalve dat robots hiermee terug kunnen praten - denk aan Siri op de iPhone - kunnen ze zo ook grapjes maken.

Ook qua charme zit het wel goed: de technologie is inmiddels al zo ver, dat robots de deur voor je open houden, je stoel aanschuiven en je wijntje inschenken zonder te knoeien.

Vlinders

Vivianne Bendermacher, founder Techionista.com en tech-expert van RTL Boulevard: ‘Ik zie daten met robots zeker als een optie voor de toekomst. Al was het maar omdat je een robot helemaal naar je eigen wensen kunt laten programmeren: afgestemd op jouw humor, jouw intelligentie, jouw politieke voorkeuren…'

Ze wijst naar al bestaande diensten waarbij je een abonnement op een virtuele vriend of vriendin kunt nemen. 'De volgende logische stap is een fysieke robot om mee uit eten te gaan. Uit onderzoek is al gebleken dat je ook voor een robot empathie kunt voelen, dus ja: ik kan me heel goed voorstellen dat je van de perfect geprogrammeerde robot vlinders krijgt.’

Singles

Frederik van der Veen, managing director bij Groupon Nederland: ‘Met deze introductie spelen we in op een vraag uit de markt. Uit klantonderzoeken blijkt dat singles het vaak ongezellig of ongemakkelijk vinden alleen uit eten te gaan. Dat vinden wij zonde. Iedereen moet van een goed diner kunnen genieten, of je nu een partner hebt of niet.

Daarom start Groupon de proef met robotdates. 'Gezien de open en nieuwsgierige aard van de Nederlander zien wij dit bovendien als perfecte markt voor deze test. Als de proef succesvol is, kijken we of we de robots in andere categorieën in kunnen zetten.’

Dat Groupon Niven kiest om de proef mee op te zetten is geen verrassing: het Rijswijkse restaurant onder leiding van Niven Kunz omarmt de kortingssite en heeft veelvuldig Groupon-acties. Niven was het eerste sterrestaurant in Nederland dat een deal sloot met Groupon.