De jury van de Terras Top 100 2016: wie zijn dat?

De jury van de Terras Top 100 2016: wie zijn dat?
De Hoofdjury (vlnr) Arnoud Schimmel, Alexandra Viersma, Barry Zwinkels, Judith Zwinkels, Marjon Prummel, Gert Boonen en Michael Simon

Alle deelnemers aan de Terras Top 100 krijgen mystery visitors over de vloer. Wie doorstroomt naar de tweede ronde, wordt ook nog eens beoordeeld door een vakjury. De finale stem ligt zelfs bij de hoofdjury. Maar wie zijn deze mensen?

Elk terras dat zich inschrijft voor de Terras Top 100 2016, doet natuurlijk mee aan de eerste ronde. Hierin worden ze - onaangekondigd - bezocht door een mystery visitor. Hiervoor werkt Misset Horeca samen met Mystery Review. Dit Hilversumse bedrijf is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in het uitvoeren van kwalitatief onderzoek. Alle mystery guests worden specifiek voor de Terras Top 100 gebrieft door projectbegeleiders. Voorafgaand aan het onderzoek wordt het doel van het onderzoek uitgelegd, de vragenlijst doorgenomen en worden extra aandachtspunten gegeven. Binnen 24 uur na het uitvoeren van het onderzoek ontvangt het kwaliteitsteam van Mystery Review het ingevulde rapport van de mystery guest en wordt de kwaliteit van elk individueel rapport getoetst.

Nieuw: tweede ronde door vakjury

De tweede ronde wordt door een vakjury voor haar rekening genomen. Hierin zitten leden die vakmatig bezig zijn met terras en horeca. Veelal hebben zij de afgelopen jaren hun sporen verdiend op hun vakgebied.
Deze vakjuryleden bezoeken alle terrassen die door zijn naar de tweede ronde, en zij beoordelen deze op tientallen punten. Ook deze bezoeken zijn anoniem. Toegegeven: soms worden ze herkend, maar dat maakt niet veel uit, omdat de jury ervan uitgaat dat er in zo’n geval niet ineens ‘een veel beter bedrijf ontstaat ter plekke’. Wie zijn de vakjuryleden? Gert Boonen en Omar Dahak. Ondernemers en eigenaren van De Boterlap in Harderwijk, tweevoudig winnaar van de Terras Top 100. Dick en Laetitia van Ostaden, ondernemers van Boshuys Hermitage in Oisterwijk, winnaars van de Terras Top 100 2010 en nummer 3 in 2014. Barry en Judith Zwinkels, eigenaren van Wollebrand in Honselerdijk en winnaars van de Terras Top 100 2014. Arnoud Schimmel en Alexandra Viersma, eigenaren van restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee en winnaars van de Terras Top 100 2015. Sander van Werkhoven, horecajournalist en al vanaf het prille begin betrokken bij de Terras Top 100. Shirley Heins, bedrijfsleider bij REM Eiland in Den Haag en voorheen werkzaam bij mystery visit-bureau AQ Services. Wieteke Posthumus, redacteur bij Misset Horeca, Demian van der Reijden, eveneens redacteur bij Misset Horeca en tevens jurylid en coördinator van de Koffie Top 100 en de Top 100 Grootste Bedrijven en Merken. Michael Simon is redacteur bij Misset Horeca en coördineert de Terras Top 100 en de Café Top 100.

Hoofdjury stelt top vast

De hoofdjury bestaat uit een deel van de vakjury: Gert Boonen, Michael Simon, Barry en Judith Zwinkels, aangevuld met Misset Horeca’s hoofdredacteur Marjon Prummel en ieder jaar de winnaars van de voorgaande editie; dit jaar Arnoud Schimmel en Alexandra Viersma. De hoofdjury komt een paar keer per jaar samen om het traject te overleggen, de lijsten en de scores te bekijken en - na afloop - samen met de vakjury het gehele traject te evalueren.Als de tweede ronde voorbij is, neemt de hoofdjury de complete lijst nogmaals door om uiteindelijk de top-5 à -6 samen te stellen. Deze top wordt vervolgens gezamenlijk en aangekondigd bezocht. De eigenaren van deze zaken krijgen dan een uur de tijd om hun filosofie en kijk op zaken en ondernemen te delen. Ook wordt een kijkje genomen achter de schermen van het bezochte bedrijf. Op basis van deze bezoeken stelt de hoofdjury de definitieve top-5 à -6 vast. Daar zit dus ook de winnaar bij die in de eerste week van juli wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijk event bij de winnaar van het jaar ervoor.