Michelin 2017: Edwin Kats: 'lk was er niet mee bezig'

Michelin 2017: Edwin Kats: 'lk was er niet mee bezig'

Noble, het restaurant van Edwin Kats in Den Bosch is na drie jaar door Michelin beloond met een Michelinster. Kats is superblij voor zijn team. Aan de andere kan is hij geschokt door het sterverlies van La Rive, het restaurant waarvoor hij in het verleden twee sterren kookte.

Edwin Kats ging naar Amsterdam om naar eigen zeggen 'een leuke middag te hebben. Een ster voor Noble had ik niet verwacht. Ik was gewoon relaxt. Ik hoopte dat er aandacht zou zijn voor Joop Braakhekke en dat was het geval. Op dat moment was ik al tevreden. Ik doe al drie jaar waar ik goed in ben. Koken volgens mijn eigen concept. Er is niets aan veranderd waardoor ik nu die ster heb gekregen.'

Edwin Kats (48) is geen onbekende van Michelin. Hij kookte bij De Swaen waar op dat moment al een ster was, net als later bij Vermeer. En bij La Rive zette hij de teller op twee sterren. 'Dat had voor mij persoonlijk veel meer impact. De ster voor Noble vind ik vooral ontzettend leuk voor het team. Voor de jonge gasten is het geweldig. Voor hen is het een mooie beloning, zelf heb ik het allemaal al eens meegemaakt. En dat bedoel ik niet arrogant.'

Kats gaat later vandaag terug naar Den Bosch waar de zaak - op maandag - gewoon geopend is. 'Ik hoop dat ik voldoende champagne in huis heb om het te vieren...'

La Rive

Edwin Kats is meer dan geschokt door het sterverlies van La Rive. 'Heel raar om te horen; het doet me echt wat. Ik sprak net een aantal oud-collega's met wie ik daar gekookt heb en met Robert Kranenborg en wij weten het niet. Het is onbegrijpelijk. Heel sneu. Mensen werken er keihard en Roger Rassin is een prima chef. Ik heb er zo geen verklaring voor.

Noble

In september 2013 opende Edwin Kats ’s-Hertogenbosch restaurant Noble, in het pand dat voorheen het voormalig sterrestaurant Chalet Royal  van Gerrit Greveling huisvestte. Edwin Kats koos voor een andere naam, omdat het ‘anders wordt dan in het verleden’.

De chef van Noble werkte in Europa, het Midden-Oosten en het Verre Oosten en laat die invloeden terugkeren op zijn menukaart. ‘Global cuisine, maar met authenticiteit op het bord, en respect voor alle culturen en stijlen in de gerechten', zei hij eerder in een interview met Misset Horeca.

Binnenkijken bij restaurant Noble.