Hiltonmerk Curio opent eerste hotel in Nederland: 'The Monastery' in Koningsbosch

Hiltonmerk Curio opent eerste hotel in Nederland: 'The Monastery' in Koningsbosch

Curio Collection, het exclusieve merk van Hilton, opent haar eerste hotel in Nederland. In een voormalig klooster in het Limburgse Koningsbosch, dat ´The Monastery Hotel Koningsbosch' gaat heten.

Drie partijen - Hilton, Gelasius Vastgoedmaatschappij en Service Hotel and Resort International - hebben een overeenkomst getekend. Het hotel ligt in Koningsbosch (Echt-Susteren) Limburg, vlakbij de Duitse en Belgische grens. Het krijgt 100 kamers en huist in een indrukwekkend oud klooster uit 1873. Het hotel krijgt tevens een kwalitatief restaurant en bar. De opening van het hotel staat gepland in 2020 en is het debuut van het exclusieve merk Curio Collection in Nederland.

Vergunning

Het Team van Gelasius Vastgoedmaatschappij B.V zegt hierover: 'De afgelopen twee jaar hebben we samen met de gemeente Echt-Susteren en Hilton hard gewerkt om de toekomst van dit klooster veilig te stellen en er een mooi hotel van te maken. De vergunning wordt volgende maand verwacht, zodat de restauratie en renovatie van het klooster kan beginnen. Het is de verwachting dat het hotel een positief effect zal hebben op de lokale economie en werkgelegenheid gaat bieden aan honderden mensen uit de regio. We zijn ook blij voor de mensen uit Koningsbosch die lang hebben moeten wachten op vernieuwing van het klooster. Wij zijn trots dat we de marktleider uit de hotelindustrie naar Limburg hebben weten te trekken en we wensen Hilton het allerbeste met de exploitatie. Ook danken wij het Duitse intermediair Wekra Finanz GmbH voor de goede samenwerking de afgelopen twee jaren.'

Hilton

Patrick Fitzgibbon, senior vice-president development, EMEA van Hilton zegt hierover: 'Dit project markeert de introductie van het zesde merk van Hilton in Nederland. Het is een perfecte match voor Curio Collection, een merk dat sterk groeit. Dit voormalige klooster zal gasten een authentieke en lokale ervaring bieden. Nederland blijft groeien als toeristische bestemming en dit bijzondere project biedt gasten een kans om onze vermaarde gastvrijheid te ervaren.'

Omgeving

De neogotische en neoromaanse architectuur van het klooster blijft grotendeels intact. Het is gelegen in een rustige en bosrijke omgeving. De landelijke omgeving van het hotel zal ook gasten aantrekken die houden van het buitenverblijf. Er kan goed gewandeld en gefietst worden in de omgeving. Het kan tevens makkelijk worden bereikt vanuit een aantal grote steden; Maastricht (40km), Eindhoven (65km) en Düsseldorf (77km) liggen binnen bereik.

Wethouder Jos Wackers van de gemeente Echt-Susteren vervolgt: 'We zijn als gemeente erg blij dat een gerenommeerd concern als Hilton zich wilt vestigen in onze gemeente. Echt-Susteren wordt daardoor op een mooie manier op de kaart gezet. Daarnaast is dit goed nieuws voor de leefbaarheid in Koningsbosch en voor het behoud van het historische kloostergebouw’. Wethouder Jac Dijcks voegt hieraan toe: 'Het is natuurlijk fantastisch nieuws voor de inwoners van Koningsbosch en onze gemeente. Dit mooie hotelconcept kan een enorme economische impuls voor de hele regio betekenen’.

The Monastery Hotel Koningsbosch zal Hilton’s portfolio in Nederland verder uitbreiden naast bestaande hotels zoals het Waldorf Astoria, Hilton Hotels and Resorts, DoubleTree by Hilton, Hilton Garden Inn en Hampton by Hilton. Curio Collection by Hilton is een wereldwijd merk van hotels en resorts uit het hogere segment en worden nauwkeurig geselecteerd op karakter en uitstraling. Van de bruisende stad Hamburg tot de glooiende heuvels in Toscane bieden deze hotels een bijzondere ervaring met individualiteit als bindende factor.

The Monastery Hotel Koningsbosch, Curio Collection by Hilton wordt gevestigd in het klooster Liefdezusters en zal te bezoeken zijn aan de Kerkstraat 119, 6104 AB in Koningsbosch.

Klooster

Het pand kent een geschiedenis die ver teruggaat. In 1879 werd in het voormalige klooster een Duitse school gestart (de Höhere Töchterschule en Duitse Huishoudschool) met internen, voor leerlingen van 8 tot 18 jaar, zo meldt Gelasius Vastgoedmaatschappij. In 1883 waren er 40 leerlingen. Naderhand werd gestart met een Normaalschool voor de opleiding tot onderwijzeres. In april 1896 werd deze school erkend als 'bijzondere kweekschool'. In de jaren dertig was er een ULO, nadien MULO die in de jaren 70 MAVO werd. Ook kwam er een Huishoudschool bij. In 1961 waren er nog 191 internen, in 1981 waren dat er nog maar 11. Eind juni 1982 sloot het internaat haar deuren. In 1995 vertrokken de laatste zusters naar Sittard.

Over Curio

Curio, dat in juni 2014 werd geïntroduceerd, geeft luxe, zelfstandige hotels uit het hogere segment de kans om zich bij Hilton Worldwide aan te sluiten, zonder daarbij hun eigen onderscheidende identiteit en lokale charme op te offeren.

Lees ook: Hiltonmerk Curio maakt Europees debuut