Café Top 100 2017: De Aanraders

Café Top 100 2017: De Aanraders

Voor de cafés die wel een gooi hebben gedaan naar een plaatst in de Café Top 100 maar hiervoor net niet genoeg punten verzamelden, is er de sectie Aanraders. De moeite meer dan waard.

Het scheelde in veel gevallen maar één schamel puntje. Cafés die de Café Top 100 net niet wisten te halen. Daarom hier een overzicht van de ‘pechvogels’ die naar onze mening een bezoek toch meer dan waard zijn. De Aanraders.

Friesland

’t Zwaantje
West-Terschelling

Terschelling moet het natuurlijk in belangrijke mate van het toerisme hebben. Ook ‘t Zwaantje ontvangt die overzeese gasten graag maar niet altijd even van harte. zo lijkt het. Op één moment treffen we een bardame die het niet leuk vindt om haar gesprek aan de bar te onderbreken. Toch is dit wel een echte Aanrader hoor. Op andere momenten is dit simpelweg een bruin, authentiek en gastvrij café op een prachteiland.
Cafehetzwaantjeterschelling.nl

Sportstad Café
Heerenveen

Groot café dat ingeklemd ligt tussen het Heerenveen stadion en een trainingscentrum voor topturners. Hier kan het zomaar gebeuren dat er een Olympische medaillewinnaar voorbij komt lopen. Het wordt geëxploiteerd door een cateraar. Dit is geen café om knus te borrelen. Wel populair als afspreekpunt. De afslag van de snelweg is als het ware om de hoek.
Sportstadcafe.nl

Drenthe

‘t Keerpunt
Spijkerboor

Oud bruin dorpscafé met biljart, jukeboxen, Perzische tapijtje op de tafels en een groot parkeerterrein voor de deur. Een sfeervol geheel waar de liefde voor de blues hoor- en voelbaar is. Oogt soms gesloten, terwijl het open is en het duurde lang voordat de eigenaar ‘van achteren’ kwam om ons te helpen. Wel een heel mooi café.
tkeerpunt.nl

De Witte Olifant
Klazienaveen

Verzorgd ingericht eetcafé met een wat donker terras. Iets ‘opener’ ingericht en het zicht op de gevel verbetert sterk. Vriendelijke bediening, producktkennis kan wel beter. Een Koffie Verkeerd is echt wat anders dan een Latte Macchiato. Al wordt hier het tegendeel beweerd. Let ook op de tapinstallatie. De schuimkraag trok erg snel weg.
Dewitte-olifant.nl

Overijssel

‘t Pleintje
Hengelo

Bijna verbaasd constateerde de hoofdjury dat ‘t Pleintje niet 't Pleintje, Aanrader Café Top 100 2017genoeg punten heeft verzameld voor de Café Top 100 zelf. Het scheelde een haartje. Tijdens een bezoek moet er lang gewacht worden om te kunnen bestellen en dat kost punten. Verder een uitermate goed biercafé dat op mooie dagen een popuair terras voor de deur heeft.
Biercafehetpleintje.nl

Swolsch café
Zwolle

Mooie zaak, vriendelijke medewerkers met kennis van zaken. Het ontbreekt ze wel een beetje aan ‘horecaogen’. Het duurde te lang voordat we werden opgemerkt. Een beetje allerter op nieuwkomers en loop wat vaker door het café om te scannen op lege glazen.
Swolschcafe.nl

Gelderland

De Molenaar
Ermelo

Een echt bruincafé. Overdag is het te merken dat er geen lunch wordt gedraaid en is het rustig vergeleken met de omringende zaken. Het jonge meisje dat alleen werkte is leuk, vriendelijk en doet oprecht haar best.
Cafedemolenaer.nl

Taste
Groenlo

Bruin cafe met een hoofdrol voor muziek. Wanden zijn behangen met posters en muziekinstrumenten. En grappig, ook 2 haken met daarbij de tekst: Luchtgitaren na gebruik terughangen. Overal kaarsjes op tafel en een poolbiljart dat veel gebruikt wordt. Ook regelmatig live-optredens. Fijne zaak.
Rockcafetaste.nl

Utrecht

Oudaen
Utrecht

Prachtig pand met vooral een plaatje van een interieur. Dit stadskasteel heeft nog een echte gelaghkamer waar je met een Oudaen, Aanrader Café Top 100 2017beetje fantasie de ridders nog voor het haardvuur ziet zitten. roddelend over de plaatselijke Jonkvrouwen. Eén van de eerste Nederlandse cafés met eigen huisbrouwerij. Die is er nog steeds. Ons jurylid kent de zaak al jaren en mist nu ziel en beleving bij de bedienig. Jammer, want de locatie is waanzinnig mooi.
Oudaen.nl

Noord-Holland

Bar Joost
Amsterdam

Een biercafé van de oude stempel. In een stad vol hipsterbarretjes waar zelfs een tig-voudig gehopte IPA nog wordt afgedaan als slap slootwater is dit café lekker zichzelf en wars van bierhypes. Een beetje rommelig is het wel en we zien draden hangen die ook uit het zicht kunnen.De muziek is afwisselend van soul tot hardrock, en staat wel wat luid.
Joost-amsterdam.nl

De Boom
Alkmaar

Prachtig café in een dito pand. Volop bieruitstraling en volop keuze op dit gebied. Op drukke momenten is de toiletcapaciteit wel wat beperkt. Personeel is gastvrij maar kan op diezelfde momenten ook wat versterking gebruiken. In hetzelfde pand ook Nationaal Biermuseum De Boom. Ook de moeite waard.
deboom.nl

Cineac
Beverwijk

Meer een fors uitgevallen bar dan een café. Cineac is onderdeel van bioscoopcomplex Cineworld. Prima adres om voor of na de film wat te eten en te drinken.
Grandcafecineac.nl

Craft & Draft
Amsterdam

Originele bierbar aan de drukke Overtoom. Indrukwekkend aantal taps waaruit de meest buitenissige bieren komen. En smaakt er Foto's biercafé Craft & Draftéén erg goed? Dan tapt de barman zo een fles vol dankzij het unieke Growler-systeem en kan de inhoud thuis genuttigd worden. De service is Amsterdams. De ene keer harteljk en amicaal, de volgende keer bijna onverschillig. Een goede barman met kennis, gastvrijheid en warmte maakt ook hier een wereld van verschil.
Craftdraft.nl

Zuid-Holland

Boerhaave
Voorhout

Zeer gastvrij bedrijf waar de liefde voor Hertog Jan van de muren spat. Letterlijk. Decoraties, lampenkappen, bedrijfskleding. Overal is het HJ-logo zichtbaar of op aangebracht. De aandacht voor de tweede bestelling kan beter.
Boerhaave-voorhout.nl

NRCafé
Rotterdam

De begroeting is joviaal: ‘Hee maestro! Zoek lekker een plekje.’ NRCafé, Aanrader Café Top 100 2017Maar hierna duurt het lang voordat we geholpen worden. Pracht van een zaak in de populaire Witte de Withstraat. Door de grote drukte zakt het serviceniveau soms wat in.
Nieuwrotterdamscafe.nl

De Wijnhaven
Delft

Gezellig bruincafé met regelmatig live-muziek Het interieur zou baat hebben bij een goede opknap- schoonmaakbeurt.
Wijnhaven.nl

Zeeland

De Sportvisser
Yerseke

Een café dat vandaag de dag nog maar 1 bier tapt en 10 uit de fles schenkt laat simpelweg omzet liggen. Het is maar een tip onzerzijds. Verder een prima café.
Brasseriesportvisser.nl

Noord-Brabant

Buddha’s
Steenbergen

Leuke zaak waar je de Nederlandtalige muziek uit de speakers niet direct kunt rijmen met de bedrijfsnaam. Enthousiast delnemer van Heineken’s Goed Getapt programma. Op ons verzoek om een ‘lekker biertje’ krijge we de vraag of dit Amstel of Heineken mag zijn. Terwijl de keuze op dit gebied toch wel wat verder gaat dan dat. Het fluitje wordt uiteraard wel prima getapt.
Buddhassteenbergen.nl

De Unie
Den Bosch

Grote zaak met aantrekkelijk terrs voor de deur. Met zorg ingericht en het is merkbaar dat het personeel goed getraind is.
Cafedeunie.nl

H32
Oss

Grote zaak, mooi ingericht. Kwaliteit van de bestellingen was prima. Op drukke momenten moet er soms wel wat lang gewacht worden. en zou wat extra personeel geen kwaad kunnen.
H32.nl

Cafe Bolle
Tilburg

Bekend (studenten)café op het drukke Piusplein. Goed personeel. Door de grote drukte, zeker op mooie dagen is het terras voor de deur populair, is het soms lang wachten op de bestelling.
Cafebolle.nl

Limburg

Hertog Jan Proeverij
Arcen

De Hertog Jan Proeverij is niet te missen. Tegenover de gelijknamige proeverij en beide panden met elkaar verbonden De Hertog Jan Proeverij, Aanrader Café Top 100 2017middels een pijplijn waardoor het bier naar de tapkraan stroomt. Mooi, groot en opvallend pand. Goed onderhouden bovendien. Er naast en er achter een groot en populair terras. De zaak staat voor een omvangrijke verbouwing. We komen hierna graag terug!
Hertogjanproeverij.nl

Falstaff
Maastricht

Falstaff ziet er van buitenaf uitnodigend uit. Mooie gevel, terras voor de deur. Binnen is er op het eerste oog ook niks aan de hand. Mooie vloer (met pindaschillen, maar dat vinden we leuk), grote bar en ruim café. In de zaak veel losse kabels die weggewerkt kunnen worden. Leuke bierkeuze en heerlijke nacho’s met kaas.
Cafe-falstaff.com

De Morgenstond
Griendtsveen

Jarelnlang een vaste waarde in deze lijst en nu Aanrader. Druk bezocht bedrijf in De Peel. Veel passanten én dorpsbewoners op het terras en aan de bar. Wordt soms een beetje overvallen door de drukte zo leek het tijdens onze bezoeken.
Herbergdemorgenstond.nl

Bekijk hier de complete ranglijst Café Top 100 2017 inclusief de juryrapporten...