Aziatische burger is de lekkerste hamburger fastest

Aziatische burger is de lekkerste hamburger fastest

Ferlyan Palimbong van HMSHost Schiphol heeft de Lekkerste Hamburger Fastest gewonnen tijdens de Lekkerste Wedstrijden op de Horecava. Zijn Javaanse Podomoro Burger was duidelijk de beste, aldus de jury.

De jury had haar twijfels toen ze de burger van Ferlyan Palimbong voorgeschoteld kregen. 'Totdat we de eerste hap namen, dat was zo'n smaaksensatie en verrassing', zegt juryvoorzitter Roger Bloem van CityGuys. Volgens Bloem was de strijd bovenaan spannend, maar kwam de hamburger van Palimbong als duidelijke winnaar naar voren. 'We waren heel erg verrast door deze burger.' De jury was unaniem in haar besluit.

Als tweede eindigde Corjan Treffers van Family Treffers in Honselersdijk met de Pork Belly Burger. De bronzen medaille was voor Michelle de Bruijn van Spare Rib Express in Den Haag, met de Tokio Burger

Kwaliteit van het vlees

De vakjury prees de winnende hamburger verder vanwege de kwaliteit van het hamburgervlees, de opmaak, de snelle verwerking en de totale uitstraling van de burger. De hamburger van Ferlyan Palimbong bestond uit een rundvleesburger, rendang podomoro, atjar, podomoro burger saus, kokos tofu, gebakken uitjes, vleestomaat, kroepoek en ijsbergsla op een giga witte bio bol van Carl Siegert.

Pittig lekkerste hamburger fastest

De Javaanse Podomoro Burger van winnaar Ferlyan Palimborg.

'Ik heb een aparte burger gemaakt met een Aziatische swing, dat zie je bijna nergens. Ook niet in Azië, daar zijn alle hamburgers Europees. Ik heb speciale kruiden gemixt met het vlees, Javaanse kruiden. Daardoor is de burger een beetje pittig. En kroepoek in plaats van chips.'

Onderop de burger zat podomoro. Dat is gestoofd vlees, een klassiek Indonesisch gerecht. Palimbong is in Indonesië geboren en heeft sinds zeven weken zijn eigen zaak in Spakenburg. De naam: Podomoro, een Indonesisch restaurant en toko.

Daarnaast werkt hij part time bij Kebaya Asian Brasserie van HMSHost Schiphol, waar hij tot voor kort full time werkte. Hij deed mee met de wedstrijden namens HMSHost.

Tip

Palimbong heeft nog wel een tip voor andere deelnemers. 'Durf met kruiden te werken. Je moet dan wel weten welke kruiden bij elkaar passen, en de postionering. Dat is wel lastig, maar je moet proberen en proeven.'

De Lekkerste Wedstrijden

De vakwedstrijd Lekkerste Hamburger Fastest is onderdeel van de Lekkerste Wedstrijden, vakwedstrijden die al sinds 1984 jaarlijks plaatsvinden tijdens de Horecava. De wedstrijden zijn bedoeld voor professionele makers en bedenkers, werkzaam bij fastservicebedrijven.

De opdracht was om live op het podium, binnen zes minuten, vijf indentieke broodjes hamburger te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. Er moest worden gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs. Maar vooral moest worden gelet op een uniek en spraakmakend karakter van het broodje.