EU moedigt gratis kraanwater horeca aan

EU moedigt gratis kraanwater horeca aan

Europeanen hebben recht op toegang tot water van goede kwaliteit, vindt de Europese Commissie. Horeca- en cateringbedrijven worden aangemoedigd gratis kraanwater te serveren.

Gratis kraanwater zorgt al langer voor discussie in de horeca. EU-landen moet ervoor zorgen dat schoon en veilig kraanwater binnen bereik is van iedereen, vooral kwetsbare groepen. Het dagelijks EU-bestuur reageert daarmee op het eerste Europees burgerinitiatief uit 2014.

Meer dan 1,6 miljoen Europeanen steunden toen de Right2Water-campagne, waarin werd gevraagd toegang tot water als mensenrecht te beschouwen en de watervoorziening niet commercieel te maken.

Lees ook: Horeca en kraanwater; zo lossen we dat voor eens en voor altijd op

'Gratis kraanwater horeca dringt plastic flessen terug'

In het voorstel van de Europese Commissie worden horeca- en cateringbedrijven aangemoedigd gratis kraanwater te serveren. Dat kan er volgens Timmermans voor zorgen dat het aantal plastic waterflessen met 17 procent wordt teruggedrongen en huishoudens meer dan 600 miljoen euro besparen.

Lees ook: Limburgse horeca schenkt massaal kraanwater

EC wil gratis kraanwater horecaGeen veilig drinkwater 23 miljoen Europeanen

Het belang van het voorstel moet niet worden onderschat, zei EU-commissaris Frans Timmermans. Van de 500 miljoen Europeanen hebben er naar schatting 23 miljoen geen toegang tot veilig drinkwater. Om 'juridische' redenen wordt het recht op drinkwater echter niet als mensenrecht gedefinieerd.