Eric van Beek van Bar TwentySeven wint Bacardi Legacy Cocktail Competitie

Eric van Beek van Bar TwentySeven wint Bacardi Legacy Cocktail Competitie
Eric van Beek wint tiende Bacardi Legacy Cocktail Competitie

De Bacardi Legacy Cocktail Competitie 2018 werd gisterenavond gewonnen door Eric van Beek die bekroond werd tot de tiende wereldwijde winnaar.

Zijn winnende cocktail zegevierde in een zeer spannende finale die werd gehouden in het Museo Numismático Nacional in Mexico City voor 400 gasten. Eric, die werkt in Bar TwentySeven in Amsterdam, won de competitie met Cariño, een geschudde cocktail die een combinatie is van Bacardi Reserva Ocho rum met Gele Chartreuse, Griekse yoghurt, vanillesiroop en limoensap.

Cocktail over liefde en kameraadschap

Hij versloeg hiermee een zeer sterk spectrum van unieke cocktails gemaakt door bartenders uit 34 landen. Met slechts twee en een half jaar aan ervaring als bartender, is dit het tweede jaar dat Eric meedoet om ons land te vertegenwoordigen in deze cocktailcompetitie. Zijn cocktail Cariño is geïnspireerd op de Spaanse term, ‘te tengo cariño’ dat refereert naar liefde en kameraadschap. Hij gaf betekenis aan het verhaal achter zijn cocktail door de volgende rijm: ‘love doesn’t always come from familiar faces, sometimes strangers can take you to higher places'. Erics 33 mede-finalisten bestormden het podium toen hij werd uitgeroepen als winnaar. Binnen de groep ontstond de afgelopen zes dagen een hechte band, nadat zij de competitieweek in Mexico City met elkaar doorbrachten.

Een droom komt uit

Bacardi Legacy Cocktail Competitie'Dus, ik heb net de tiende editie van Bacardi Legacy gewonnen, en het voelt helemaal geweldig. Het is zo’n eer om nu één van de tien mensen te zijn die deze competitie heeft gewonnen,' zegt Eric. 'Deze hele week was ongelooflijk, ik heb veel mensen ontmoet, ik heb veel geleerd over mezelf en ik heb samengewerkt met anderen; het is echt een leerzame week geweest. Toen ze aankondigden dat ik de winnaar was, dacht ik ‘dit is een droom die uitkomt, dit gebeurt niet echt’. Iedereen was me aan het plagen en riep ‘Cariño’ – het is een onbeschrijflijk moment, en dat zal ik koesteren.'

Alex Kratena, oprichter van P(OUR) en voormalig Hoofd Bartender op het veelgeprezen Artesian, en een van de juryleden die avond, zei over de winnende cocktail: 'Cariño was een winnaar om voor de hand liggende redenen; het is een cocktail met ingrediënten die we allemaal kennen maar, wanneer gecombineerd, brengen ze iets nieuws, spannends en vooral belangrijk, iets heerlijks. Ik vind dat hij een fantastische prestatie heeft geleverd door iets te creëren met een soepele en zijdeachtige textuur die ook verfrissend is, terwijl alle aroma's behouden blijven; het is een erg complexe cocktail, die toch makkelijk te drinken is.'

Unieke cocktail

Ivy Mix (jurylid en mede-eigenaar van ‘Leyenda’ in Brooklyn) stemt daarmee in: 'Een unieke cocktail die gemaakt is met ingrediënten die juist wat minder uniek zijn, maar dat zorgt ervoor dat de rum centraal staat en geweldig tot uiting komt. Precies deze cocktail moest winnen, omdat de combinatie zo ongewoon was, maar daardoor overheerlijk. In zijn presentatie werd het mij duidelijk dat zijn toewijding van ongewone klasse is; ik denk dat Eric een prachtig voorbeeld is van wat je kan bereiken als je je complete ziel en zaligheid ergens in legt.'

Duizenden aanmeldingen

De Bacardi Legacy Cocktail Competitie begon als een competitie in het Verenigd Koninkrijk, die in 2008 als eerst werd gewonnen door Ago Perrone, van Londen’s ‘Connaught Bar’. Sindsdien is de competitie uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste cocktail competities, die jaarlijks duizenden aanmeldingen binnenkrijgt. De deelnemers werden dit jaar in Mexico City vergezeld door zeven van de afgelopen negen Legacy winnaars, die allemaal hun Legacy cocktail serveerden tijdens het tienjarige jubileumfeest deze week. Cariño wordt de tiende cocktail die wordt toegevoegd aan deze verzameling van prestigieuze Legacy cocktails; geprezen voor zijn eenvoud, reproductiemogelijkheden en tijdloze heerlijke mix met Bacarci rum.

Workshops

Bacardi organiseerde voor de finalisten een reeks workshops, voordat ze hun eigen originele cocktail presenteerden. De workshops werden gegeven door legendes uit de drankindustrie, aangepast om de skills van de finalisten aan te scherpen. Acht finalisten werden geselecteerd om door te gaan naar de grote Finale en hun cocktails te presenteren voor een publiek dat bestond uit uitgenodigde gasten en een jury bestaande uit de meest invloedrijke namen in de internationale bartending- en drankindustrie: Bacardi's Maestro de Ron Jose Sanchez Gavito; oprichter van P(OUR) en voormalig Hoofd Bartender van Londens Artesian Alex Kratana; mede-eigenaar en Hoofd Bartender van Brooklyn Bar Leyenda Ivy Mix en de Belgische Ran Van Ongevalle, die vorig jaar de competitie won.

Dickie Cullimore, Global Brand Ambassador van Bacardi, zei over de finale: 'De aankondiging van Eric als onze tiende Legacy winnaar, is de afsluiter van een week in Mexico City die ik alleen maar als perfect kan omschrijven. We zijn ontzettend bevoorrecht om deze vierendertig exceptionele bartenders te mogen hosten. Eric is een ontzettend populaire en terechte winnaar. De Cariño is een frisse, elegante en fluweelachtige cocktail, die op voortreffelijke wijze de Bacardi Reserva Ocho demonstreert, en absoluut een klassieker zal worden voor onze generatie. Ik kan niet wachten om samen met Eric te plannen waar we hem komend jaar allemaal mee naar toe zullen nemen, en hem te helpen deze heerlijke cocktail met de wereld te delen.'

De nummers twee en drie van de finale die gisternacht plaatsvond, waren James Irvine uit Australië en Ana Alicia Herrera uit Mexico.

Recept Cariño

2 delen Bacardi Reserva Ocho
1/5 deel Gele Chartreuse
1 1/5 deel Griekse yoghurt
4/5 deel vanillesiroop
2/5 deel limoensap

Bereiding: schudt, serveer over een groot stuk ijs

Glassoort: Coupette