QL Hotels reikt opnieuw Zilveren Botermes uit

QL Hotels reikt opnieuw Zilveren Botermes uit

QL Hotels heeft opnieuw het Zilveren Botermes uitgereikt. Voor de zesde keer is een van de leden beloond voor het gebruik van streek- en seizoensproducten. Hotel Gut Oberstockstall in Kirchberg am Wagram (Oostenrijk) heeft het mes in ontvangst genomen.

Het Zilveren Botermes wordt jaarlijks toegekend aan een van de QL Hotel & Restaurants die excelleert in het gebruik van streek- en seizoensgebonden producten. ‘Zij verrijken hiermee niet alleen de lunch- of dinertafel, maar ook de lokale economie. De gasten worden door de restaurantmedewerkers op professionele wijze geïnformeerd over de achtergrond van de producten die in de keuken verwerkt worden,’ aldus Hein van Beek, founder van QL Hotels & Restaurants.

Bij Gut Oberstockstall komen zo goed als alle ingrediënten die gasten krijgen in het restaurant van het eigen landgoed.

In 2017 won chef-kok Harold Kok van Hostellerie De Hamert in Wellerlooi het QL Zilveren Botermes.

zilveren botermes

Eerdere winnaars zijn Jef Schuur, de Duitser Bernd Werner, Sang-Hoon Degeimbre uit België en het culinaire koppel Jonnie en Thérèse Boer. Zij kregen het mes in 2014. In 2016 ging het naar Joost Verhoeven (Hotel De Weverij I Restaurant Cordial, Oss Nederland), Ralf Berendsen (Hostellerie La Butte aux Bois, Lanaken, België) en Ludger Helbig (Auberge de Temple, Johannesberg, Duitsland). Edwin Vinke kreeg het mes in 2013.

Tijdens de QL Jaardag op maandag 3 september 2018 ontvingen Cathy Moerdijk (van Well of Wine, de Nederlandse importeur van de wijnen van Gut Oberstockstall) en Thiebout van den Bergh (Oostenrijks Verkeersbureau) het botermes uit handen van Hein van Beek.

De dag vond plaats in de Koninklijke Industrieele Groote Club. Dit in nauwe samenwerking met het boven de club gelegen QL Hotel TwentySeven/Restaurant Bougainville. Het was dit jaar voor de zesde achtereenvolgende keer dat het Zilveren Botermes werd uitgereikt. Gut Oberstockstall is sinds 2017 onderdeel van de QL Collectie.

Het winnende hotel

Hotel Gut Oberstockstall, een bio-dynamisch landgoed, is sinds 1869 in bezit van de familie Salomon. Het bestaat uit een boerderij, met zowel landbouw als veeteelt. En een wijngoed, een restaurant, een klein hotel (vijf kamers) en een eeuwenoude kerk. Deze wordt voornamelijk gebruikt als trouwlocatie. Gut Oberstockstall wordt geleid door de broers Fritz en Matthias Salomon, bijgestaan door hun echtgenotes Birgit en Elke. Fritz en Birgit zijn verantwoordelijk voor de boerderij, het wijngoed en het hotel, Matthias en Elke voor het restaurant.

Het wijngoed heeft een uitstekende naam. Josef Salomon, grootvader van Fritz en Matthias, was een van de pioniers in Oostenrijk op het gebied van de ontwikkeling van biologische kwaliteitswijnen. Zijn echtgenote Eva startte 30 jaar geleden het landgoedrestaurant, dat inmiddels 15 punten Gault Millau telt. Gut Oberstockstall bevindt zich circa 40 kilometer ten noordwesten van Wenen.

QL Hotels & Restaurants

Het winnende hotel is lid van QL Hotels & Restaurants, een collectie van meer dan 130 onafhankelijke, kleinschalige en authentieke kwaliteitshotels in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden. De organisatie geeft jaarlijks een hotel-en restaurant gids uit en twee keer per jaar een eigen QL Magazine.