Teams van Noble* en Avant-Garde van Groeninge* winnen wijn-spijswedstrijd

Teams van Noble* en Avant-Garde van Groeninge* winnen wijn-spijswedstrijd
Chef Lars Albers en sommelier Chiel Seuren van Restaurant Noble. Fotografie: Eelco van Wieringen.

Op 22 oktober jl. vond de finale plaats van de Côtes du Rhône wijn-spijswedstrijd voor Nederlandse chefs en sommeliers bij Kookschool Keizer Culinair in Amsterdam. De jury heeft de winnaars bekendgemaakt.

De finale van de wijn-spijswedstrijd voor Nederlandse chefs en sommeliers vond plaats bij Kookschool Keizer Culinair in Amsterdam. Van de 32 ingestuurde combinaties belandden er uiteindelijk vijftien wijn-spijscombinaties in de finale. De jury, die bestond uit Job de Swart, Master of Wine en marketingmanager bij Les Genereux, Edwin Raben, voorzitter van het Nederlandse Gilde van sommeliers en Marjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca koos unaniem voor de volgende twee winnaars chef Lars Albers en sommelier Chiel Seuren van Restaurant Noble* uit ‘s Hertogenbosch en chef Johan van Groeninge en sommelier Arne Maat van Restaurant Avant-Garde van Groeninge* uit Eindhoven.

Chef Johan van Groeninge en sommelier Arne Maat van restaurant Avant-Garde van Groeninge*. Fotografie: Eelco van Wieringen.

Octopus, burrata en Jenever spek

Volgens de jury was de cuisson van de octopus die Lars Albers van Restaurant Noble als basisingrediënt had gekozen perfect uitgevoerd. Het gerecht bevat ingenieus afgestemde smaken in een natuurlijke harmonie en samenhang. De witte Côtes du Rhône 'La Redonne' 2016 van Jean-Luc Colombo die sommelier Chiel Seuren had gekozen combineert naadloos en tilt het geheel omhoog. Deze Côtes du Rhône is uitmuntend en opvallend fris. De presentatie was zeer overtuigend.

Côtes du Rhône
Octopus, burrata en Jenever spek van Restaurant Noble*.

Geroosterde langoustine en bereidingen van kalf

Volgens de jury blonk het langoustinegerecht van Johan van Groeninge uit in verfijning en gaf subtiele smaakcomponenten tussen langoustine en kalf. Arne Maat combineerde het gerecht met de Côtes du Rhône ‘La Dame Rousse' 2016 van domaine de la Mordorée. Deze Côtes du Rhône rosé, als enige rosé in de finale, is volgens de jury van hoog niveau en versterkt het gerecht. Volgens de jury was zowel de uitleg als de presentatie subliem en overtuigend.

Geroosterde langoustine en bereidingen van kalf van Restaurant Avant-Garde van Groeninge*. Fotografie: Eelco van Wieringen.

Deze gelukkige duo’s hebben een volledig verzorgde wijnreis naar het Rhônedal gewonnen en Business France zal binnenkort namens de Côtes du Rhône een lunch voor wijnrelaties organiseren in samenwerking met deze twee restaurants. Tijdens deze lunches zullen de winnende gerechten en wijnen in het zonnetje worden gezet. Naast deze twee gelukkige winnaars heeft de jury besloten dat de drie andere duo’s hieronder een eervolle vermelding verdienen.

Truite a la Vauclusienne

Chef Cedric Garcia en sommelier Charlotte Wagner van Restaurant Moshik** in Amsterdam presenteerden een Truite a la Vauclusienne en serveerden daar een Côtes du Rhône  'Vieilles Vignes' van Domaine Chambeyron bij.

Truite a la Vauclusienne van Restaurant Moshik**. Fotografie: Eelco van Wieringen.

Ballotine van dry-aged Mieral eend

Chef Pascal Ariëns en sommelier Martijn Sruijk van Restaurant By Pascal in Oosterhout kregen ook een eervolle vermelding. Zij kozen voor een ballotine van dry-aged Mieral eend geserveerd met een Côtes du Rhône 'Chateau des Tours'.

Côtes du Rhône
Ballotine van dry-aged Mieral eend van Restaurant By Pascal. Fotografie: Eelco van Wieringen.

Ree-pepersteak met pompoen en walnoot

Chef Koen van Agt en sommelier Tiago Pinto Ferre van Restaurant Valuas* in Venlo presenteerden een ree-pepersteak met pompoen met een  en walnoot met een Côtes du Rhône Villages 'LÉbrescade' van Domaine Richaud.

Côtes du Rhône
Ree-pepersteak met pompoen en walnoot van Restaurant Valuas*. Fotografie: Eelco van Wieringen.

Côtes du Rhône

De Côtes du Rhône wijn-spijswedstrijd is een initiatief van de brancheorganisatie Inter-Rhône die graag de Côtes du-Rhône en Côtes du Rhône Villages onder de aandacht van de Nederlandse horeca wil brengen. Vandaar dat Nederlandse restaurateurs werden uitgedaagd om mee te doen aan een wijn-spijswedstrijd met een Côtes du Rhône of Côtes du Rhône Village. De restaurateurs mochten een wijn-spijscombinatie insturen met een wijn in één van de wijnkleuren (rood, wit, rosé), zolang het maar een AOC Côtes du Rhône of AOC Côtes du Rhône Villages betrof.