NHGP zoekt kanshebbers voor titel beste jonge gastheer of gastvrouw

NHGP zoekt kanshebbers voor titel beste jonge gastheer of gastvrouw

Voor de 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs zoekt de organisatie naar de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. Vier restaurantorganisaties in Nederland, Alliance, JRE, Patrons en Fine Eastern Restaurants, initiëren gezamenlijk deze prijs.

Dit jaar participeren voor het eerst ook Lekker 500 en SVH. De prijs stamt uit 1999 en is in het leven geroepen om goed gastheerschap te bevorderen. In 2018 won Sébastian van Zuiden (19) van restaurant, hotel en spa Savarin in Rijswijk (namens JRE). Een jaar eerder was dat Liz Barents.

Kandidaten die kan willen maken op de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs moeten tussen de 20-26 jaar zijn. Ze kunnen zich tot en met 14 mei 2019 inschrijven. De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019.

Tot 2018 was de prijs alleen toegankelijk voor leden van de Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (G4). Deze norm is dit jaar losgelaten, waardoor de prestigieuze prijs nu bereikbaar is geworden voor een nog grotere groep jonge vakmensen. Patrick van Zuiden is de kersverse voorzitter van de NHGP. Nadat zijn zoon Sébastian de prestigieuze prijs in 2018 in ontvangst mocht nemen, is Van Zuiden gevraagd het stokje over te nemen van Lex Gasseling.

Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar die werkzaam zijn in een toprestaurant of in een restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt, kunnen zich tot en met 14 mei inschrijven voor de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP).

De kandidaten strijden op de theorie-dag, tijdens een praktijktoets in het restaurant waar ze werken en op de finaledag om de titel van beste jonge gastheer of gastvrouw van 2019.

Ze worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie, onder voorzitterschap van wijndocent en topsommelier Edwin Raben en erevoorzitter Willem Kool van het Stan Huygens Journaal van de Telegraaf.

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis t.w.v. € 1.075 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen.

Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (de G4) samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

Lekker500 partner

Dit jaar sluit Lekker500 zich aan als mediapartner. Hoofdredacteur Annelies Pijper licht toe waarom deze prijs zo goed past bij de restaurantgids: ‘Wij vinden het belangrijk om jong talent voor het voetlicht te brengen en gastheerschap is essentieel voor de totaalbeleving van een culinaire avond.’

Annelies Pijper benadrukt dat Lekker500 een onafhankelijk instituut blijft en dat de beoordeling van de kandidaten die meedoen aan de NHGP losstaat van de Top-500 van Lekker500.

wedstrijd criteria:

  • Leeftijd: 20 - 26 jaar (op moment van inschrijving).
  • Minimaal 4 dagen per week werkend in de bediening in een restaurant dat genoteerd staat in een van de gidsen Michelin, Gault&Millau of Lekker500, of aangesloten is bij de G4, of werkzaam is in het restaurant van een hotel dat de classificering 5 sterren draagt.
  • Beschikbaar tijdens de theoriedag (3 juni), de finaledag (9 september) en de uitreiking (28 oktober).
  • In bezit van een getekende akkoordverklaring van de werkgever voor deelname, beschikbaarheidsstelling en hosten van het jurybezoek (hiervoor ontvangt het bedrijf van de NHGP een vergoeding).