Nel Schellekens gaat weer koken

Nel Schellekens gaat weer koken
Nel Schellekens (archiefbeeld Misset Horeca)

Nel Schellekens, voormalig eigenaresse van Restaurant De Gulle Waard in Winterswijk, gaat later dit jaar weer koken voor gasten. In juni opent Het Keunenhuis. Schellekens staat bekend als een verspillingsvrije chef-kok.

Het Keunenhuis is een locatie van Natuurmonumenten die momenteel geheel gerestaureerd wordt. Nel Schellekens gaat de locatie samen met partner Henk den Herder runnen.

Schellekens zegt in haar nieuwsbrief dat ze niet kan wachten om weer te koken voor gasten. ‘Daar gaan we eindelijk weer doen wat nu nu al lang genoeg niet gedaan hebben. Het ontvangen van gasten. Het met ziel en zaligheid van kop-tot-kont-koken. Iedereen alles willen laten proeven en meemaken. De meest bijzonder ingrediënten ontdekken. Verhalen vertellen. Vrienden maken.’

Het Keunenhuis is een 111 jaar oude boerderij die wordt omgevormd tot ‘Nels Culinaire Proeftuin’. De restauratie van het pand is gestart in augustus 2018. Natuurmonumenten omschrijft het als volgt: ‘Het is een prachtige, authentieke en eerlijke locatie waar Nel Schellekens haar producten kan ontwikkelen en kan laten proeven; het moet vooral een (zelf) ervaringscentrum worden.’

‘Nel wil hier haar filosofie ten aanzien van een duurzame productie en verwerking van voedsel nog directer overbrengen. Geen voedselverspilling, maar duurzaam en passend bij hoe in vroeger tijden met voedsel omgegaan werd. In het Keunenhuis wil zij verleden, heden en toekomst samenbrengen. In samenwerking is het plan opgepakt om van het Keunenhuis de culinaire proeftuin van de Nels No Waste keuken te maken.’

Nel Schellekens
Het Keunenhuis

Eigen producten

Het huis heeft geen gasaansluiting en dat blijft zo. Het wordt uitgerust met warmtepompen. De warmte die straks vrijkomt in de productiekeuken en in het proeflokaal wordt teruggewonnen, net als alle water. Alle reststromen worden verwerkt.

De deel van de boerderij wordt het hart van het bedrijf. In de veestal komt Nels ‘dierentuin’ – haar benaming voor de rijpingscel voor het vlees. En verder een mini beenhouwerij en bakkerij, opslag voor kruidenierswaren, een plek voor groenten, fruit en bloemen. En op de oude hooizolder mogen de hammen verder rijpen en de bonen en kruiden drogen.

Midden in de deel komt het ‘kookaltaar’ van vijf meter lang. Erachter een braai om op hout te kunnen koken. Aan dit ‘kookaltaar’ komen ook tafels te staan. ‘Dus je kunt bij mij zitten eten, proeven van alles wat ik maak. Ondertussen zit je eigenlijk in mijn keuken, mijn opslagruimte en mijn werkplaats tegelijk,’ vertelde Schellekens eerder tegen Slow Food.

‘De oude varkensstal wordt hightech productiekeuken voor onder andere Schellekens’ eigen merk Giesz. ‘Alles wat je hier kunt eten, kun je straks ook meekrijgen. Er is plek voor een biologisch brouwlokaaltje, waar ik ook kan distilleren en mijn eigen koffie van eikeltjes kan maken.’

Op 14 juni 2019 is de officiële opening van het Keunenhuis.

De Gulle Waard

Restaurant De Gulle Waard is verkocht en is begin zomer 2018 heropend als De Gulle Smid.