Sterchef Jeroen Achtien wint Zilveren Botermes van QL

Sterchef Jeroen Achtien wint Zilveren Botermes van QL
Jeroen Achtien

De Nederlandse chef-kok Jeroen Achtien van Hotel Vitznauerhof in Vitznau, Zwitserland heeft het Zilveren Botermes van QL Hotels gewonnen. Achtien was voor zijn vertrek naar Zwitserland in 2018 acht jaar werkzaam bij De Librije van Jonnie en Therese Boer.

Jeroen Achtien was vier jaar sous-chef in de keuken van Jonnie Boer en twee jaar keukenchef. Begin 2018 vertrok hij naar Zwitserland, daar is hij eind 2018 door Michelin al bekroond met een ster.

De chef kreeg het Zilveren Botermes van QL uitgereikt in Andernach, Duitsland tijdens het jaarlijks QL leden en partnerdiner. Vorig jaar ging het mes naar Oostenrijk, het jaar daarvoor naar Hostellerie de Hamert.

Jeroen Achtien won het QL Robbe & Berking Zilveren Botermes. Een andere prijs was er voor chef-kok Kris De Roy van Hofke van Bazel (België) won de QL Hering Berlin Gardeners Award 2019. Deze prijs bestaat uit een speciaal door de eigentijdse porseleinfabrikant Hering Berlin in goud handbeschilderd porseleinen gedenkbord. De onderscheiding wordt uitgereikt aan een chef-kok die zijn eigen gerechten opluistert door het gebruik van ingrediënten uit eigen groente- of kruidentuin.

Jeroen Achtien

Het Zilveren Botermes wordt jaarlijks toegekend aan een van de QL chefs die excelleren in het gebruik van streek- en seizoensgebonden producten. Zij verrijken hiermee niet alleen de lunch- of dinertafel, maar ook de lokale economie. De prijs wordt sinds 2013 uitgereikt.

Jeroen Achtien

Na ruim 8 jaar voor De Librije (ook QL en 3 Michelinsterren) te hebben gewerkt gaf Jeroen Achtien alle zekerheid van de sterrenkeuken op en gaat op avontuur in Zwitserland.

Aan het Vierwoudstrekenmeer opent hij Restaurant Sens. Samen met zijn Nederlandse vriendin Sanne en een elftal van Nederlandse collega’s die in zijn kielzog met hem meekwamen werkt Achtien dag en nacht om zijn eigen smaak verder te ontwikkelen en zijn Zwitserse gasten te overtuigen met zijn gerechten.

Na iets meer dan een half jaar komt een eerste succes. GaultMillau roept de Nederlander uit tot beste nieuwkomer van 2018. Niet veel later, eind 2018, ontvangt Achtien zijn eerste Michelinster. Een zeer bijzondere prestatie. Zomers kookt Achtien aan het fornuis van Vitznauerhof, dat aan het kraakheldere Vierwoudstedenmeer ligt. ’s Winters verhuist hij met z’n brigade naar Walldhotel Davos.

Hein van Beek, founder QL Hotels & Restaurants, licht zijn keuze voor Jeroen Achtien toe: ‘We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Want talent verdient aandacht. Jeroen liet het gespreide bedje bij De Librije achter, op zoek naar het avontuur. Daar is moed voor nodig. Hij moest een nieuw bestaan opbouwen en zijn culinaire boodschap overbrengen. Mede door het gebruik van lokale en regionale seizoensproducten heeft Jeroen in no time zijn nieuwe thuisland, maar ook zijn gasten leren kennen.’

De QL Hering Berlin Gardeners Award

Kris De Roy is de derde winnaar van de Hering Berlin Gardeners Award die in 2017 in het leven werd geroepen.

Kris de Roy

Kris De Roy, Hofke van Bazel

Hofke van Bazel heeft sinds drie jaar een eigen biologische groenten- en kruidentuin. Kris de Roy bewees hiermee samen met zijn souschef Sylvester Schatteman dat gezond ook gastronomisch kan zijn.

Gault&Millau bewierookte Hofke van Bazel met de titel ‘Beste groenterestaurant van Vlaanderen’. Een topkeuken, klassiek onderbouwd, met eigentijdse touch en bijzondere aandacht voor de ‘100% groene’ gastronomie.

Hein van Beek, founder of QL Hotels & Restaurants: ‘De interactie tussen een chef en zijn tuinteam, die samen streven naar innovatieve smaken en gerechten, gemaakt met prachtige ingrediënten, dat is waar het om gaat. En daarom verdient Kris De Roy deze prijs als geen ander.

Jeroen Achtien en Kris De Roy ontvingen tevens een gepersonaliseerde koksbuis van Le Nouveau Chef, een fles Moët & Chandon, een fles Glenmorangie whisky en een Big Green Egg MiniMax.

QL Hotels & Restaurants

QL Hotels & Restaurants is dé collectie van 134 onafhankelijke kleinschalige en authentieke hotels en restaurants in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden.