Jarno Eggen treedt toe tot jury Bocuse d'Or

Jarno Eggen treedt toe tot jury Bocuse d'Or
Jarno Eggen

Inmiddels is bekend dat naast de voorzitter Soenil Bahadoer, Moshik Roth een van de juryleden is tijdens de Nederlandse finale van Bocuse d'Or. Het tweede jurylid die samen met deze heren mag gaan beoordelen wie van de finalisten het meest geschikt is om Nederland culinair te vertegenwoordigen, is chef-kok Jarno Eggen.

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, Soenil Bahadoer, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. Hij is er trots op dat hij deze topkoks bij elkaar heeft gekregen die samen met hem gaan jureren en die uiteindelijk ook de winnaar kiezen die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Tallinn, Estland.

Jarno Eggen is chef-kok en eigenaar van restaurant De Groene Lantaarn** in Staphorst. Hij behaalde in 2015 de titel SVH Meesterkok en werd in 2018 door Gault&Millau verkozen tot Chef van het Jaar. Ook behaalde hij de winst bij verschillende (internationale) wedstrijden zoals de Copa Jerez en Salon Culinair. Ervaring met wedstrijden heeft hij dus al en ook het jureren is voor Eggen niet onbekend. Toch vond hij het een eer om gevraagd te worden als jurylid voor Bocuse d’Or. 'Ik vind het een prachtige wedstrijd die veel inspiratie geeft en creativiteit laat zien!'

Bij tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn werken Eggen en zijn team uitsluitend met verse kwaliteitsproducten en – waar mogelijk – biologische en regionale producten. Tijdens de wedstrijd hoopt de chef-kok dan ook passie te zien, liefde voor het product. Ook verwacht hij van de kandidaten dat ze strak werken.

Moshik Roth

Eerder werd bekend gemaakt dat Moshik Roth, chef-kok bij tweesterrenrestaurant &moshik in Amsterdam ook toegetreden is tot de jury. Hij verhuisde van Israël naar Nederland toen hij begin twintig was en startte zijn carrière als pizzeriamanager in Amsterdam. Later deed hij ervaring op bij sterrenzaken en in 2001 opende hij restaurant ’t Brouwerskolkje in Overveen, dat werd bekroond met twee Michelinsterren. In 2012 verhuisde Moshik terug naar Amsterdam en werd mede-eigenaar van restaurant &samhoud places, dat sinds januari 2018 verder gaat onder de naam &moshik.

Nog nooit eerder deed hij mee aan de wedstrijd Bocuse d’Or en ook het jureren bij deze wedstrijd is voor hem de eerste keer. Desondanks hoefde Moshik niet lang na te denken toen hij als jurylid werd gevraagd. 'Het is een grote eer om deel uit te maken van zo’n belangrijke competitie, vooral omdat het een wereldwijd kampioenschap is. Ik volg de wedstrijd altijd en ook de winnaar blijf ik volgen. Bocuse d‘Or is een belangrijke wedstrijd, doordat het de ideologie achter de Franse klassieke keuken blijft voortzetten.' Ook is Moshik duidelijk over wat hij verwacht van de kandidaten. 'Ik verwacht een hoge discipline, dat manoeuvreert tussen inspiratie, techniek en resultaat.'

DNA-restaurant Moshik Roth** 31 oktober open

Finale

Het deelnemersveld voor de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam op maandag 23 september is compleet. Tijdens de finale zal in ieder geval een visgerecht in de opdracht zitten, waarbij de vis afkomstig zal zijn van Jan van As. Het vlees komt van Nice to meat. Tevens staan andere producten van de partners van Bocuse d’Or Nederland tot de beschikking van de finalisten. De jury in Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs.

De finalisten

  • Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht
  • Micha van der Veen, Heeren van Harinxma* in Beetsterzwaag
  • Kees Visser, Bij Kees in Zierikzee
  • Rob Wijnen, restaurant d’Ouwe Tramhalte in Duizel
  • Menno Post, restaurant Olivijn* in Haarlem

De Nederlandse finale van de Bocuse d’Or  kent een nieuw onderdeel. Net als bij de Europese finale moet het vleesgerecht vanaf nu ook op een schaal worden gepresenteerd.