Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 naar Tim Wellenberg van Hanninkshof

Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 naar Tim Wellenberg van Hanninkshof
Jojan Kersbergen en Tim Wellenberg, Hanninkshof.

De Nationale Hennessy Gastrvrijheidsprijs 2019 gaat mee naar Tim Wellenberg van Restaurant Hanninkshof in Enschede. Wellenberg is de opvolger van Sébastian van Zuiden, de winnaar van 2018. De prijs werd uitgereikt tijdens de lancering van de Lekker gids voor 2020 op maandag 28 oktober 2019 in Hotel Arena in Amsterdam.

De prijs - die al 18 jaar bestaat - werd aan de winnaar overhandigd door Maurice Hennessy. Dj Gerard Ekdom presenteerde de uitreiking. 'Fantastisch', was nadien de reactie van Tim Wellenberg tegenover Misset Horeca. 'Had het niet verwacht, want er zaten zulke toppers tussen van hele mooie bedrijven. Dus dit is echt heel erg tof.' Ondernemer Jojan Kersbergen van Restaurant Hanninkshof (JRE) is apetrots. 'Natuurlijk weet je dat Tim bij ons in het bedrijf een op-en-top gastheer is. Hoe hij presteert ten opzichte van de andere kandidaten wist ik natuurlijk niet. Dit is echt een mooie opsteker. Tof.'

De Top 3 Gastvrijheidsprijs

  1. Tim Wellenberg (Hanninkshof)
  2. Pauline Wiskerke (De Kromme Watergang)
  3. Anne Nijhoff (Fizzy)

Hennessy Gastrvrijheidsprijs 2019

Anne Nijhoff maakte de winnende cocktail op de finaledag die aan de gasten werd geserveerd.

Sebastian van Zuiden van Restaurant Hotel en Spa Savarijn in Rijswijk won deze prijs voor talenten aan tafel vorig jaar. Liz Barentz nam de prijs het jaar daarvoor in ontvangst. Barents was toen werkzaam bij La Provence in Driebergen-Rijsenburg.

Het doel van de wedstrijd is om het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te zetten.

Finalisten Gastvrijheidsprijs 2019

  • Anne Nijhoff – Fizzy – Epe (24)
  • Tim Wellenberg – Hanninkshof – Enschede (26)
  • Pauline Wiskerke – De Kromme Watergang  – Hoofdplaat (22)
  • Corine Vink – Amused – Hardenberg (22)
  • Iris Volgers – Prinsenhof – Groningen (26)
  • Stefan Emmen – Zarzo – Eindhoven
  • Lisa Hu – Grand Plaza – Eibergen (23)
  • Daphne Kolk – Huis ter Duin – Noordwijk (20)
  • Marvin Walraven – Restaurant Smink – Wolvega (26)
  • Ivar Roerink – De Swarte Ruijter – Holten (26)

    >>> Meer lezen over de finalisten

Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

Finale

De tien finalisten streden maandag 9 september tegen elkaar bij het ROC Mondriaan in Den Haag. Ze maakten een garnalencocktail 3.0 (tafelbereiding) en een cocktail met Hennessy Cognac. Ook stonden ze oog-in-oog met de jury voor een interview. De winnaar krijgt een wisselbeker, ook een fles Hennessy Paradis Imperial twv 1235 euro en een geldprijs van 2500 euro. Ook mag de beste kandidaat naar Chateau de Bagnolet, Frankrijk.

De Hennessy Gastvrijheidsprijs stamt uit 1999. De wedstrijd wordt nu gedragen door de Alliance Gastronomie, JRE, Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants. Patrick van Zuiden is voorzitter. Het is nu echter wel een open wedstrijd die ook toegankelijk is voor niet-leden van een van deze vier clubs.

Jury Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

  • Edwin Raben – juryvoorzitter en wijndocent
  • Bob Bron – algemeen directeur Moet Hennessy
  • Cees Helder – de eerste driesterrenchef van Nederland
  • Willem Kool – Telegraaf
  • Nadine Mögling – SVH Meestergastvrouw Bij Jef
  • Marc van Gulick – voorzitter Alliance Gastronomique
  • Rik Jansma – voorzitter JRE
  • Frank Visser – Les Patrons Cuisiniers
  • Michael Hu – Fine Eastern restaurants
  • Sebastian van Zuiden – oud-winnaar
  • Annelies Pijper – hoofdredacteur Lekker