Restaurant Felix opent de deuren in Felix Meritis aan de Keizersgracht

Restaurant Felix opent de deuren in Felix Meritis aan de Keizersgracht

Begin 2020 heropent het totaal gerenoveerde cultuurhuis, genaamd Felix Meritis, aan de Keizersgracht in Amsterdam. In het verleden openden al meerdere pop-up restaurants in het monumentale pand. Maar voor het eerst in de geschiedenis van Felix Meritis zal een vaste chef de keuken er gaan bestieren in het restaurant dat werd gedoopt tot Restaurant Felix.

Het imposante gebouw aan de Keizersgracht is in 1788 geopend door een genootschap van 40 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en denkers met als doel om samen na te denken over de toekomst. Het huis voor de nieuwsgierige geest was een broeinest van creativiteit, ideeënvorming en kruisbestuivingen, wat in verschillende vormen terug zal komen in het nieuwe restaurant, bijvoorbeeld door unieke samenwerkingen. Restaurant Felix en cultuurhuis Felix Meritis laten zich over en weer inspireren.

Experimenteren

In het verleden heeft Felix Meritis meerdere succesvolle pop-up restaurants gehuisvest, van de ondernemers achter Choux en Jacobz. Tijdens Felix & Foam en Felix in de Steigers hebben zij de toon gezet. Gebaseerd op het verleden gaat restaurant Felix op zoek naar het culinaire bewustzijn van de toekomst. Voor het eerst in de geschiedenis van Felix Meritis zal een ‘vaste’ chef de keuken bestieren. Er wordt een dinerervaring neergezet met seizoensgebonden Nederlandse producten en zorgvuldig uitgekozen wijnen. De keuze bestaat uit 4, 5 of 7 gangen voor het diner en 3 of 5 voor de lunch. Geïnspireerd op de artistieke waarden van Felix Meritis – wetenschap, kunst, ondernemerschap en technologie – is Restaurant Felix niet bang om te experimenteren. Restaurant Felix ziet zichzelf als de rentmeester van de Nederlandse keuken en wil werken aan de New Dutch Cuisine van morgen. Alles wat de aarde ons te bieden heeft, is een gift van de vorige generatie die we moeten doorgeven aan de generatie na ons. We eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder en gunnen de producent een eerlijke prijs.

Interieur Felix

Prijswinnende architecten i29, verantwoordelijk voor het gehele interieur van Felix Meritis, hebben een uitgesproken en charismatisch ontwerp gemaakt. Elke ruimte in het pand refereert aan een specifieke periode in de historie van het gebouw. Het interieurontwerp van het restaurant is bijvoorbeeld een moderne interpretatie van een 17e-eeuwse stijlkamer, inclusief gebruik van historische kleuren en het terugbrengen van een wandbespanning. Het concept van Restaurant Felix komt uit de koker van EME X Kajola. In aanloop naar de opening wordt steeds meer bekend gemaakt over het nieuwe restaurantconcept.