Latijns-Amerikaanse sferen met Rotterdamse twist bij Botanero

Latijns-Amerikaanse sferen met Rotterdamse twist bij Botanero

In Rotterdam is cocktailbar Botanero geopend. Naar Latijns-Amerikaans gebruik gaat elke cocktail vergezeld door een kleine bite: een botana, vergelijkbaar met de Spaanse tapa. Ook de menukaart is geïnspireerd op de Latijns-Amerikaanse keuken.

Een botanero is een van origine Latijns-Amerikaanse bar waar bij elk drankje een hapje van het huis komt, om het effect van de alcohol te temperen. Ondernemer David Trampe ontdekt het concept tijdens een reis door Mexico, en opent samen met ervaren horecamannen Ron de Jong en Dave Heijnen in hartje Rotterdam Botanero.

Hun uitgangspunt is een laagdrempelige zaak met topkwaliteit cocktails en goede snacks. ‘We willen echt dat iedereen zich welkom voelt. Zonder pretenties. We zijn hier gewoon in Rotterdam he!’ Het drietal bouwde deels eigenhandig het interieur, waaronder de bar.

De ruimte is licht en kleurrijke en geeft plaats aan 85 couverts verdeeld over zitjes bij het raam, hoge tafels en krukken aan de bar. De beroemde mezcal-distillateur Don Valentin houdt vanaf de muur een oog in het zeil. Op de bovenste verdieping bevindt zich een proeflokaal. ‘Hier kunnen we proeverijen en seminars houden. Over mezcal bijvoorbeeld, daar valt heel wat over te leren.’

Palomatap

Op de cocktailkaart klassiekers als en Margarita, Dark & Stormy en Pornstar Martini, maar dan met een moderne twist. Het merendeel van de ingrediënten zoals rabarbersorbet en zelfs de wodka en gemberbier worden in Botanero gemaakt.

Daarnaast een brede selectie (lokale) bieren en Mexicaanse spirits, maar de trots van Trampe is de Paloma-tap, waar hét drankje van 2020 uit komt. Paloma is een mix van tequila, grapefruit, limoen, rabarber, jasmijnthee en zout.

Botanas

Als begeleider van de cocktails heeft chefkok Tim Groeneweg vier verschillende botana’s (hapjes) gecreëerd. Bijvoorbeeld biet met avocadocrème en habanero of een avocadosoep met kaffir-olie.

Daarnaast ademt de menukaart een combinatie van Mexico en Rotterdam. Naast gefrituurde krokante kip en verschillende taco’s staat ook gewoon friet met mayo. Verder beslaat het menu gerechten om te delen. ‘Dat noemen we hier liever gezellig samen kanen’, aldus De Jong.

Een greep van de kaart: Kapsalon (want Rotterdam) met stoofvlees of kastanjechampignons, ceviche en short rib.


Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.