Het banenverlies van zo'n tientallen miljoenen volgt uit een verwachte daling van 6,7 procent van alle voltijdsbanen in de periode van april tot en met juni.
Vooral in landen waar de lonen in het hogere segment van middeninkomens vallen is de klap hard. Hier zullen veel meer banen verdwijnen dan tijdens de financiële crisis van 2008, waarschuwt de VN-organisatie.
Tegelijkertijd dreigt de mondiale crisis, volgens ILO de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog, vooral werkenden in landen met lagere lonen hard te raken. Hier werken juist in de getroffen sectoren als toerisme en horeca veel mensen op informele basis. Als zij door opdrachtgevers aan de kant worden gezet, hebben ze geen sociaal vangnet. Ook medische zorg is voor deze groep moeilijker te krijgen.
Banenverlies: 81 procent beroepsbevolking in lockdown
Hoeveel mensen hun werk of inkomen in heel 2020 verliezen hangt volgens ILO sterk af van de duur van de pandemie en maatregelen daartegen. De organisatie wijst erop dat 2,7 miljard werkenden te maken hebben met een volledige of gedeeltelijke lockdown, wat gelijk staat aan 81 procent van de mondiale beroepsbevolking. Van hen werken 1,25 miljard mensen in sectoren waar het risico op inkomstenverlies en ontslagen door het coronavirus groot is.
Volgens de ILO moeten overheden snel met steunmaatregelen komen die de banen en bestaanszekerheid van werkenden beschermen. Daarbij moet vooral veel aandacht uitgaan naar ontwikkelingslanden en de zwaarst getroffen sectoren.