Sterchef Niven Kunz opent in augustus restaurant Triptyque

Sterchef Niven Kunz opent in augustus restaurant Triptyque
Niven Kunz (c) copyright José van Riele | Umami

Niven Kunz opent op 1 augustus samen met zijn vriendin Virginie van Bronckhorst - en zijn volledige oude team - restaurant Triptyque op een voor hem vertrouwde plek. Het was immers in Wateringen waar hij op 24-jarige leeftijd met zijn 80/20-kookstijl zijn eerste ster veroverde.

Het was immers in het Zuid-Hollandse dorp Wateringen waar hij op 24-jarige leeftijd met zijn 80/20-kookstijl zijn eerste ster veroverde.

Gedurende de veertien jaar dat Niven al een Michelinster achter zijn naam heeft, heeft de groentechef zijn liefde voor de mooie producten van het Westland nooit onder stoelen of banken gestoken.

Aardbeien, radijzen, tomaten, aubergines, sla, snijbonen: ze zijn allemaal lokaal en vers. Niet alleen omdat hij dit beter acht, maar omdat hij koken met groenten oneindig veel uitdagender en interessanter vindt. Met de opening van Triptyque in Wateringen, keert hij dan ook in meer dan één opzicht terug naar zijn roots.

Niven Kunz
Niven Kunz

Triptyque: Michelin ambities

Voor Niven en zijn team lag de volledige focus altijd op het perfectioneren van de gerechten. Dit betekende dat Niven zelf geen dag in de keuken miste en altijd aanwezig was om zichzelf en het team te pushen nog beter te worden. Omdat hij trots is op het niveau dat ze hierdoor hebben weten neer te zetten en om het verleden in stijl af te kunnen sluiten, zullen allereerst de klassiekers hun weg naar Triptyque's kaart vinden.

Met Nivens signatuurgerechten als 'tartaar van tomaat' en 'snijboon à la carbonara', 'radijs met zwarte bessen en vanille', maar ook 'Westlands rundvlees, anijs met ijspegel en rivierkreeftjes met oude kaas, whiskey, ui en brioche', pakt Triptyque direct het hoge niveau waar Restaurant Niven is geëindigd.

Omdat Niven niet alleen zijn complete team maar ook de Michelinambities meeneemt naar het historische pand aan het plein in Wateringen, zal Triptyque vier dagen per week geopend zijn voor lunch en diner.

Reserveren is nu al mogelijk

Gasten kunnen vanaf 1 augustus van woensdag t/m zaterdag in Triptyque terecht. In overeenstemming met de covid-richtlijnen zal het restaurant, dat in rustige kleuren en natuurlijke materialen is ingericht, in eerste instantie plek bieden voor 35 couverts. Reserveren is verplicht en is nu al mogelijk via Triptyque.nl.

Niven Kunz Rijswijk
Het restaurant in Rijswijk

Over Niven Kunz

Dat de in 1981 in Gorinchem geboren Niven Kunz een eigen wil heeft werd al vroeg duidelijk. Zelfs Jonnie Boer, die hem eigenlijk nog te jong vond, slaagde er destijds niet in hem uit zijn keuken te houden. Een dankbare leerling was hij wel, want na zijn praktijkervaring bij De Librije en De Bokkedoorns (onder wijlen Lucas Rive), werd hij in 2006 bij 't Raethuys in Wateringen de jongste Nederlandse chef ooit met een Michelinster.

Toen hij 2009 in Rijswijk Restaurant Niven opende kreeg hij er direct weer één die hij nooit meer afstond. Zijn voorliefde om te koken met groenten, uit ‘zijn’ Westland leverde Niven vijf jaar op rij de titel 'Groenterestaurant van het Jaar’ op.

Daarnaast was Niven als een van de oprichters van Dutch Cuisine bepalend voor de internationale herwaardering van de Nederlandse keuken. Hij was een van de juryleden van het programma TopChef Academy, maakte voor McDonald’s een sterrengerecht van Franse frietjes, was Aspergeambassadeur 2017 én lanceerde troeploze groentesappen met 80% groente en 20% fruit.

Na het succes van de boeken Niven 80/20 en Groente! zal er volgend jaar een derde kookboek van zijn hand verschijnen. Met de opening van Triptyque keert Niven, bijgestaan door zijn vriendin Virginie van Bronckhorst en zijn door de wol geverfde team, terug naar de plek die hem gevormd heeft. Om in de vruchtbare bodem van het Westland de zaadjes van zeventien jaar passie en toewijding tot volledige wasdom te laten komen.

Het pand van voormalig sterrestaurant Niven in Rijswijk krijgt in september 2020 een nieuwe invulling. Chef Erik Tas  opent er zijn derde restaurant. Het restaurant van Niven Kunz werd helaas aan het begin van de coronacrisis failliet verklaard.