Ramp voor horeca: carnaval op losse schroeven door corona

Ramp voor horeca: carnaval op losse schroeven door corona

Carnaval 2021 staat op losse schroeven. De verwachting is dat grote publieksevenementen in februari niet kunnen doorgaan, schrijft het AD.

Horecaondernemers in het zuiden vrezen een economische ramp. De eerste vieringen zijn al afgelast. 'We bereiden ons voor op een feest met zeer grote beperkingen', zegt Jos Hessels, burgemeester van Echt-Susteren en voorzitter van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg.

Coronavirus

Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft nog niet over de kwestie gesproken en wijst op de coronamaatregelen: 'In deze regels past het vieren van carnaval niet. Zolang deze regels gelden, is er geen overleg over carnaval 2021.' Carnaval bleek afgelopen februari een grote verspreider voor het coronavirus te zijn, met name in Noord-Brabant.

Economische buffer

Voor veel ondernemers betekent carnaval een flinke economische buffer. Een die afgelopen jaar hielp om de coronacrisis door te komen.

Op social media reageren carnavalvierders dat er wellicht nog kan worden gekeken naar een alternatieve viering. 'Wellicht buiten op de pleinen. Kleine festivals mogen tegen die tijd toch ook weer?', zo wordt geopperd.

'We hopen op de creativiteit en de inventiviteit van carnavalsvierders, om er een ander feest van te maken op kleine schaal. Het wordt hoe dan ook een onvergetelijke carnaval. Optochten en grote evenementen zie ik op dit moment niet doorgaan. Dat kan altijd nog wijzigen als er een vaccin is', zegt Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie tegenover het Algemeen Dagblad.

Arts-microbioloog Jan Kluytmans, verbonden aan het Outbreak Management Team van het RIV: 'Zoals de situatie nu is moet je geen grote evenementen binnen willen waar mensen dicht op elkaar staan. Overal waar ze dat toestaan, zoals in Amerika, gaat het fout.'