Uiltje Brewing Company volledig over naar blik

Uiltje Brewing Company volledig over naar blik

De Haarlemse speciaalbierbrouwerij Uiltje Brewing Company neemt vanaf september 2020 afscheid van de kenmerkende bierfles en gaat volledig over op blik.

Een aantal grote retailers in de Nederlandse markt, waaronder de Albert Heijn, maakt de keuze voor een ruimer aanbod van speciaalbier op blik. Een grote wens van de brouwerij komt hiermee uit.

De brouwerij zegt dat ten opzicht van bier op fles, blik een aantal belangrijke voordelen heeft voor zowel bier als de consument. De overstap naar exclusief afvullen op blik ligt op één lijn met een van de kernwaarden van de brouwerij, het zo vers mogelijk drinken van bier. De kwaliteit van bier lijdt onder de invloed van licht en lucht, en het blok als verpakkingsvorm is veel beter in staat beide buiten de houden dan een fles, zo meldt Uiltje Brewing Company. 'Hiermee blijft het blik in bier langer vers. 'Een blik weegt minder en is stapelbaar. In transport en logistiek laat blik een kleinere voetafdruk achter, en blik wordt twee keer meer gerecycled dan glas.' Ook zou het blik niet van invloed zijn op de smaak van het bier.

Bier uit blik

Tegenwoordig vullen veel brouwerijen uit de VS hun bier af op blik. Sommigen gebruiken het zelfs alleen maar. Er is dan ook een ruime keuze in verschillende bieren en dit kan op sommige momenten dusdanig oplopen dat wij een hoge koelkast helemaal vol hebben staan met bieren in blik, ruim zeventig. In Europa zijn Beavertown (Engeland) en Bevog (Oostenrijk) de voortrekkers met het afvullen van bier in blik. Stone in Berlijn vult de bieren daar alleen maar in af. Dat houdt in dat er vrijwel geen flesje te vinden is in de brouwerij. De Schotse brouwers van BrewDog hebben het lef om zelfs een barrel aged bier in blik te doen. Peter van der Arend beaamt het verhaal over bier in blik: 'Blikjes worden veel sneller koud in de koeling, zijn bovendien eenvoudiger te recyclen dan flessen. Eigenlijk is het een mini-fust, dat er tevens voor zorgt dat het bier niet in aanraking komt met licht en lucht. Licht maakt dat een bier sneller veroudert en lucht zorgt ervoor dat een bier oxideert, en dat willen we natuurlijk niet. En maak je geen zorgen over eventuele ‘bliksmaak’, dat probleem is al decennia geleden getackeld.'