Mark Rutte: 'Geen thuisfeestjes, ga liever naar een horecazaak'

Mark Rutte: 'Geen thuisfeestjes, ga liever naar een horecazaak'

Mark Rutte heeft dinsdagavond 18 augustus in de persconferentie aangekondigd dat thuisfeestjes er voorlopig niet in zitten. Het maximum aantal personen dat in een thuissituatie mag samenkomen is zes personen. 'Thuis geen feestjes of borrels, ga dan liever naar een horecazaak', zo waren de woorden van de premier.

Mark Rutte: 'Geen thuisfeestjes, ga liever naar een horecazaak'

Rutte: ‘Ik val maar met de deur in huis, het gaat niet goed met de corona-ontwikkelingen. Het reproductiegetal zit nu al weken boven de 1. Dat betekent dat het virus gestaag verspreidt. Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Terug bij een overbelaste zorg, terug bij het land op slot, terug waar we niet willen zijn. Het economische scenario bij een tweede golf willen we ook niet meemaken. De regionale aanpak is heel belangrijk in deze fase.’ Het nieuwe advies van het outbreak management is thuis geen feestjes of borrels. ‘Een zeer, zeer dringend advies. Ga dan liever naar een horecazaak, waar meer ruimte is, vaste zitplaatsen zijn en de anderhalve meter beter te handhaven is.’ Beperk het thuis tot zes personen, met anderhalve meter afstand. Kinderen tot 12 jaar niet meegerekend.

Het kabinet roept mensen hiertoe op, omdat de meeste nieuwe besmettingen in de privésfeer zijn. Het gaat om mensen die elkaar kennelijk genoeg vertrouwen om handenschuddend en knuffelend in dezelfde ruimte rond te lopen zonder afstand. Maar wat onder elkaar veilig voelt, is volgens Rutte ‘feitelijk een schijnveiligheid’.

Thuisfeestjes zitten er voorlopig niet in

‘Horeca neemt verantwoordelijkheid’

Een feestje, of borrel kan in een horecazaaltje, maar mét registratie en de anderhalve meter afstand, zo gaf Rutte aan. Op borrels in zaaltjes zal strenger worden gehandhaafd. Juist omdat wordt gezien dat in dergelijke situaties de regels aan de laars worden gelapt. Rutte: ‘We zien dat de horeca zijn verantwoordelijk neemt.’ Het advies blijft ook: ‘werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september.’

Besmettingen in horeca

De laatste keer dat de bewindslieden een persconferentie gaven is bijna twee twee weken geleden. Op dit moment ligt het aantal besmettingen in de horeca op 2,9 procent. Zo blijkt uit cijfers die vandaag naar buiten werden gebracht. De meeste besmettingen vinden plaatst in thuissituaties (53,3 procent).

Maatregelen Amsterdam

Amsterdam komt later dinsdag met ‘forse maatregelen’ om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is nodig gezien de zorgelijke situatie in de hoofdstad, zegt minister-president Mark Rutte. Grote nieuwe landelijke maatregelen zijn volgens de premier op dit moment niet ‘proportioneel’.

Thuisquarantaine

Mensen die door contact met een besmet persoon of door een buitenlandse reis risico hebben gelopen het coronavirus op te lopen, kunnen voortaan volstaan met tien dagen thuisquarantaine, zegt zorgminister Hugo de Jonge. Dat was tot dusver veertien dagen.