Inventaris legendarisch Indisch restaurant onder de hamer

Inventaris legendarisch Indisch restaurant onder de hamer

De inventaris van het legendarische Indische restaurant Garoeda in Den Haag, dat recentelijk failliet werd verklaard, wordt in opdracht van de curator geveild. Het bankroet was landelijk nieuws: het restaurant, tussen Paleis Noordeinde en het Binnenhof gelegen, ontving tientallen jaren allerlei kopstukken.

Ook anderen snoven er nog graag wat van de sfeer van de vroegere kolonie op. Het restaurant aan de Kneuterdijk werd in 1949 opgericht, het jaar waarin de souvereiniteitsoverdracht werd getekend. Garoeda was  een van de eerste Indische restaurants van Nederland. Op de hoek van de Kneuterdijk en de Heulstraat met uitzicht op de Raad van State en het Voorhout, gold het decennialang als een van de beroemdste restaurant van Den Haag.

Wie een herinnering aan Garoeda in huis wil halen, kan op de veiling voor van alles terecht: van ijskasten en kookgerei tot tafels en stoelen en van serviezen tot hoofddeksels van het personeel.

Kunst

Ook de kunstcollectie komt onder de hamer: schilderijen van Indonesische landschappen, prenten, een groot Ikat doek met daarop mythische figuren en krokodillen, een gong versierd met fabeldieren, planten en bloemen én natuurlijk Garoedabeelden. Het restaurant werd vernoemd naar het rijdier van de hindoegod Vinshnoe: Garoeda, een mythisch wezen dat deels mens, deels adelaar is.

Het Indonesisch restaurant stond in 2017 een tijd onder verscherpt toezicht van de NVWA en moest zelfs tijdelijk de deuren sluiten wegens de slechte hygiëne. Zowel het bewaren als het hanteren van voedsel zou te wensen overlaten.

Emotioneel

De online veilingen bij BVA online veilingen beginnen maandag. Eigenaar Peter 't Mannetje zei tegenover het Algemeen Dagblad ‘emotioneel’ te zijn het definitieve einde van zijn zaak. 'Ik wilde natuurlijk niet voor niets dat iemand anders het zou overnemen, ik trok het niet meer. De coronacrisis is voor mij, maar reken maar voor heel veel zaken, de nekslag.' Over zijn personeel zei hij: 'Ze moeten naar het UWV en zitten ook in de mineur. Er zijn mensen voor wie Garoeda een stuk van hun leven was.' De curator had drie serieuze overnamekandidaten om Garoeda voort te zetten, zo vertelt hij. Maar de verhuurder van het pand zou geen water bij de wijn hebben willen doen.