Jan Smink wint Prix Taittinger: 'op naar de Europese finale in Parijs'

Jan Smink wint Prix Taittinger: 'op naar de Europese finale in Parijs'
Jan Smink

Chef Jan Smink van restaurant Smink in Wolvega heeft op maandag 16 november de thuiswedstrijd van Le Taittinger Prix Culinaire gewonnen. Smink vertegenwoordigt nu Nederland tijdens de internationale finale in Parijs die met een jaar wordt uitgesteld vanwege corona.

'Yes, yes, eerste plaats Prix Taittinger', meldt Jan Smink. 'Op naar de Europese finale in Parijs.' Hij vervolgt: 'We waren in totaal met z'n achten. De opzet was nu heel anders door corona, heel veel digitaal. Ik wilde het nog één keer proberen en dan eerste worden in Frankrijk.' De laatste keer dus? Lachend zegt hij: 'Ik heb wel vaker gezegd dat het de laatste keer was, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.'

Gisteren is tevens bekend gemaakt dat de finale in Parijs met maar liefst een jaar wordt uitgesteld vanwege corona. 'Dus nu heb ik in ieder geval tijd genoeg om te oefenen. Ik denk ook dat ik een goede kans maak.'

Vorig jaar derde

Smink eindigde vorig jaar als als derde bij de kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven chefs en maakte indruk op de jury met zijn coquillegerecht. Smink, die eerder meermalen voor Nederland uitkwam voor de kookwedstrijd Bocuse d’Or, maakte toen op de jury indruk met zijn gerecht met coquille, dat als een van de beste gerechten van de wedstrijd werd beoordeeld.

Jan Smink Prix Taittinger

Kookwedstrijd Prix Taittinger

De kookwedstrijd werd dit jaar voor de 54e keer georganiseerd. Om mee te kunnen doen moesten de chefs een gerecht bereiden dat aansluit bij het jaarthema: een recept op basis van rundvlees. Chefs konden zich dit jaar aanmelden via Instagram Stories. Zij stuurden korte video’s/foto’s van de bereiding en het eindresultaat. Aan de hand hiervan bepaalde de Nederlandse jury wie deel mocht nemen aan de nationale verkiezing.

Persoonlijke inbreng

De Nederlandse ronde van de prestigieuze wedstrijd staat onder leiding van Lars van Galen, SVH Meesterkok en chef bij het met een Michelinster bekroonde restaurant ’t Lansink. De jury keek naar persoonlijke inbreng, techniek, bereiding, presentatie en uitstraling. De Nederlandse jury bestaat uit eerdere winnaars Jef Schuur (Bij Jef), Charly de Wijs (Chef aan de Werf) en Jonathan Zandbergen (Merlet).

Winnaar Smink mag nu in Parijs strijden tegen de winnaars uit andere landen en over een jaar koken voor een jury onder leiding van driesterrenchef Emmanuel Renaut. De uiteindelijke winnaar maakt kans op een geldprijs van 20.000 euro. Hiervoor moeten zij twee gerechten bereiden op basis van een vrij en een vastgelegd recept.

Taittinger

Claude Taittinger lanceerde de culinaire prijs Le Taittinger in 1967 als eerbetoon aan zijn vader Pierre Taittinger, die het gelijknamige champagnehuis oprichtte. De award is in het leven geroepen om de rijke Franse kooktraditie over te dragen op een nieuwe generatie chefs.