Beroemde snackbar de Saks in Arnhem te koop

Beroemde snackbar de Saks in Arnhem te koop

De twee locaties van snackbar De Saks in Arnhem staan te koop. De Saks is vanwege de huisgemaakte friet al jaren een begrip in Arnhem en omstreken. Eigenaar Rienus Klaassen (69) laat weten dat hij de zaak alleen verkoopt aan de juiste persoon. 'Ik heb geen haast. Prima als het nog een paar jaar duurt.'

Op een makelaarssite staan al een tijdje twee snackbars te koop ‘in de omgeving Arnhem met zelfgemaakte friet’. Omroep Gelderland vogelde onlangs uit dat het om snackbar De Saks gaat. ‘Eigenlijk ben ik niet zo blij met die aandacht’, zegt Rienus Klaassen tegen Snackkoerier. ‘We krijgen veel telefoontjes. Maar goed, we hebben ermee te maken.’ Zijn ex-vrouw Adrie is mede-eigenaar, maar werkt al een tijdje niet meer mee.

Frietkot bij de kazerne

De Saks is een gevestigde naam in Arnhem. De frietkiosk aan de Weg achter het Bos staat er al meer dan zes decennia. Rienus Klaassen is bezig aan zijn 32ste jaar als eigenaar. ‘Sinds 15 september 1989. Toen hadden we veel klanten van de kazerne, maar op een gegeven moment kwamen daar alleen nog beroepsmilitairen die aan het eind van de dag naar huis gingen. Ik moest iets anders verzinnen, iets waarmee ik mezelf kon onderscheiden. Toen ben ik met eigengemaakte friet begonnen.’

Tweede locatie vanwege drukte

Op het kazerneterrein werd jaren later een nieuwe wijk gebouwd en De Saks profiteerde daarvan. Om de nieuwe toeloop aan te kunnen, opende Klaassen in 2012 een snackbar even verderop in de wijk Geitenkamp. ‘Als het hier te druk wordt, kunnen de mensen daarheen en andersom.’ Ook verhuisde de frietproductie naar die locatie. ‘Daarvoor deed ik dat thuis in de garage. Eigenlijk is het sindsdien één bedrijf met twee uitgiftepunten, zo zie ik het.’

Charme van oude kiosk

In al die jaren is de frietkiosk nooit echt veranderd, zegt Klaassen. Ook de frituurinstallatie, die hij ‘zeer degelijk’ noemt, is de jongste niet meer. Een paar jaar geleden had hij een plan klaarliggen om een compleet nieuwe unit neer te zetten. ‘Maar ik ben toen ziek geworden en dat plan is gestrand. De oude kiosk heeft wel z’n charme, dat hoor ik ook vaak van gasten. Ze vinden bijvoorbeeld die oude reclamebordjes erg leuk. Maar een nieuwe eigenaar zal de kiosk ooit moeten vervangen.’

Wachten op geschikte kandidaat

Klaassen heeft al een aantal geïnteresseerden over de vloer gehad, maar de juiste zat daar nog niet tussen. ‘Het is best moeilijk een geschikte kandidaat te vinden. Mensen denken er te makkelijk over, of ze krijgen het financieel niet rond.’ Beide zaken apart verkopen is mogelijk, maar niet wenselijk. ‘Dan krijg je een vreemde situatie want ze zijn heel erg met elkaar verbonden. Bovendien worden het dan concurrenten.’

‘Geweldige medewerkers’

De zes medewerkers moeten bij verkoop hun baan kunnen behouden. ‘Dat is een absolute voorwaarde. Ik mag me gelukkig prijzen dat ik geweldige medewerkers heb die altijd voor me klaar staan en dat zal andersom niet anders zijn. Dankzij hen heb ik het bedrijf neer kunnen zetten zoals het nu is en heb ik het volgehouden. Ik moet ze dan ook met een gerust hart aan de nieuwe eigenaar over kunnen dragen.’

Snackbar De Saks

Rienus Klaassen

Actief in maaltijdbezorging

Hoewel Klaassen zijn bedrijf te koop heeft gezet vanwege zijn gezondheid, kan hij naar eigen zeggen nog wel een tijdje mee. Hij werkt zeven dagen in de week en is de laatste tijd vooral actief in de maaltijdbezorging. Met zijn auto rijdt hij de bestellingen rond. ‘Fysiek ben ik niet meer in staat om alles te doen wat ik zou willen, maar ik hoef het niet meteen morgen te verkopen. Als het nog een paar jaar duurt, lig ik daar niet wakker van.’

Als het wel zover is, zal hij vooral het sociale aspect van het ondernemen in deze branche missen. ‘De gezelligheid, het contact met mensen, het met elkaar bezig zijn; dat is voor mij heel belangrijk. Dit is mijn leven. Maar op een gegeven moment moet er een eind aan komen.’