Het nieuwe steunpakket, dat nog niet definitief is, zou louter zijn gericht op de meest gedupeerde ondernemers en zal minder salaris vergoeden. Dat zeggen betrokkenen tegen De Telegraaf. ‘Je kunt domweg niet alle bedrijven overeind houden, sommige bedrijven zullen gaan omvallen’, aldus een ingewijde. De loonsteun voor bedrijven (NOW) zou langer gaan duren; tot 1 juli volgend jaar. Tussentijds zal worden gekeken of de regeling moet worden aangepast.
30 procent omzetverlies in plaats van 20
Bedrijven komen voor deze regeling in aanmerking als ze 20 procent omzetverlies hebben. Dat zou 30 procent worden, meldt het AD. Dan wordt nu nog 90 procent van de loonkosten vergoed, maar dat zou volgens de krant stapsgewijs worden teruggebracht naar 60 procent. Ook zouden ondernemers sneller medewerkers moeten kunnen ontslaan.
Horeca onder de zwaarst getroffen sectoren
Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen. Het moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor zzp’ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor mkb-bedrijven.
Derde NOW-regeling
Dit steunpakket wordt het derde voor het bedrijfsleven. Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo’n €8 miljard aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt. Sinds begin juli is bijna €1,5 miljard uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV.
Woensdag 26 augustus overleggen ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken) met de top van vakbonden en werkgevers over het derde steunpakket. De hoop is dat de ministerraad vrijdag 28 augustus het groene licht kan geven voor het derde steunpakket.
‘Nieuw steunpakket is logisch’
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de berichten die naar buiten komen over het vervolg van de steunpakketten logisch klinken. ‘Maar veel details zijn nog niet ingevuld en er is nog geen besluit’, geeft de brancheorganisatie aan.
‘Geen ingewikkelde voorwaarden’
KHN vindt het belangrijk dat er een vorm van deeltijdoplossing komt in de NOW. Ook zou een tegemoetkoming voor aanpassen van de bedrijfsvoering juist voor het gewone midden- en kleinbedrijf, waaronder de horeca, eenvoudig en makkelijk aan te vragen moeten zijn. ‘Dus geen ingewikkelde voorwaarden aan het mkb stellen als ‘vergroening’, ‘innovatie’ en ‘high skills’. Dit is niet waar horecaondernemers nu op zitten te wachten.’