Vrachtwagens die leveren aan McDonald's gaan rijden op frituurvet van McDonald's

Vrachtwagens die leveren aan McDonald's gaan rijden op frituurvet van McDonald's

Vrachtwagens van Havi gaan rijden op gerecycled frituurvet uit alle restaurants van McDonald's Nederland. Dit is een circulair samenwerkingsverband, omdat Havi het frituurvet inzamelt en de brandstof gebruikt om weer goederen te leveren aan McDonald's.

Om het gebruikte frituurvet te recyclen, werken McDonald’s Nederland en Havi samen met Neste, ’s werelds grootste leverancier van hernieuwbare diesel geraffineerd uit afval en residuen. Neste is tevens het op twee na duurzaamste bedrijf ter wereld.

Havi zamelt frituurvet in

Havi speelt een centrale rol als inzamelaar van het gebruikte frituurvet voor alle 252 Nederlandse McDonald’s-restaurants. Neste zet dit frituurvet in zijn Rotterdamse raffinaderij om in duurzame diesel die als brandstof dient voor de vrachtwagens van Havi.

Onderzoek naar elektrische voertuigen

McDonald’s heeft samen met Havi een roadmap ontwikkeld om de logistieke CO2-uitstoot te verminderen en de logistiek toekomstbestendiger te maken. Ook onderzoeken de twee de inzet van elektrische voertuigen en het gebruik van logistieke city hubs om de bewegingen in de binnenstad te verminderen.

Circulariteit in de praktijk

‘De samenwerking met Neste en Havi is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop we circulariteit in de praktijk brengen’, zegt Jeroen Dekkers, hoofd supply chain van McDonald’s Nederland. ‘We verbinden de recycling van waardevol afval, waar we al jaren mee bezig zijn, aan onze ambities om de impact op het klimaat te verminderen.’