Meer dan de helft van gebruikt frituurvet verdwijnt bij restafval of in riool

Meer dan de helft van gebruikt frituurvet verdwijnt bij restafval of in riool

Nederlandse huishoudens gooien nog steeds meer dan 50 procent van het gebruikte frituurvet bij het restafval of in het riool. Volgens MVO-directeur Frans Claassen komt dat onder meer omdat er te weinig inzamelpunten zijn. Ook snackbars kunnen daar een rol in spelen.

‘In de horeca wordt 100 procent van het frituurvet ingezameld’, zegt Frans Claassen van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten. ‘Dat is een compliment waard, en het komt omdat gebruikt frituurvet sinds een aantal jaren waarde heeft; het wordt onder meer gebruikt om biodiesel mee te maken. Maar veel consumenten weten niet wat ze met oud frituurvet moeten doen.’

Inzamelpunten zijn te vinden bij supermarkten, sportclubs, scholen, kinderboerderijen en bij de milieustraat van de gemeente. Maar het zijn er volgens Claassen te weinig. ‘Het gaat om zo’n 2500 punten in Nederland.’

Sympathiek

Snackbars kunnen daar volgens de MVO-directeur een rol in spelen. ‘Ik weet dat er snackbars zijn die als inzamelpunt fungeren en consumenten daarvoor soms zelfs belonen. Ik vind dat zeer sympathiek, maar supermarkten die frituurvet aan consumenten verkopen, dragen wat mij betreft de verantwoordelijkheid hierin. Maar het kan voor een snackbar zeker iets zijn om te overwegen. Je zorgt ook voor extra traffic naar je zaak.’

10 procent korting

Cafetaria De Wielewaal in Hoogeveen zamelt sinds ongeveer acht jaar frituurvet in. ‘Daar zijn we mee begonnen omdat er toentertijd geen inzamelpunten waren, buiten de gemeentewerf’, zegt eigenaar Emil Knol. Wie zijn gebruikte frituurolie inlevert bij De Wielewaal, krijgt 10 procent korting op de volgende bestelling.

‘Wij proberen als bedrijf zoveel mogelijk onze verantwoordelijkheid te nemen, en het inzamelen van frituurvet hoort daarbij’, vindt Knol. ‘Je moet het wel controleren. In het begin kwam iemand met motorolie. Dat kan natuurlijk niet. En geen vast vet, het moet wel vloeibaar zijn.’

Sinds een jaar of drie is Knol niet de enige meer die frituurvet inzamelt. ‘Nu er bij de supermarkt ook klikos staan, gebeurt het bij ons niet zo veel meer. De vaste klanten komen er nog wel mee.’

Campagne van MVO

Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt MVO extra aandacht voor het apart inzamelen van gebruikt frituurvet met de campagne Frituurvet Recycle Het!. Als er veel wordt ingeleverd, kan er meer gerecycled worden tot biobrandstof. Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet is de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen.