Ferlyan Palimbong probeert voor de derde keer de Lekkerste Wedstrijden te winnen

Ferlyan Palimbong probeert voor de derde keer de Lekkerste Wedstrijden te winnen
Ferlyan Palimbong tijdens de Lekkerste Wedstrijden in 2018

Als het aan Ferlyan Palimbong ligt, stapt hij in januari voor de derde achtereenvolgende keer als winnaar van het podium tijdens de Lekkerste Wedstrijden. Het doel is in ieder geval om de jury wéér te overtuigen met een verrassende hamburger, waarin onder meer zijn Indonesische roots tot uiting komen.

Ferlyan Palimbong doet voor de vierde keer mee met de Lekkerste Wedstrijden. In 2017 werd hij derde met het Lekkerste Broodje Catering en in de twee jaren daarna ging hij er met de winst vandoor. Net als in 2018 en 2019, doet hij tijdens de Horecava 2020 mee met het Lekkerste Hamburgermenu (voor 2019 was dat de categorie Fastest).

Verrassende smaakcombinaties

‘Ik moet mijn titel verdedigen hè?’, zegt Palimbong over zijn deelname. ‘Maar ik vertel niet wat ik ga doen. Ik kom wel weer met iets nieuws, verrassende smaakcombinaties op een hamburger. Zowel smaken uit mijn eigen achtergrond als smaken uit andere landen.’

Indonesische specialiteiten

Palimbong is in Indonesië geboren, werkte tot voor kort voor HSM Host Schiphol en heeft sinds eind 2017 een Indonesisch restaurant en cateringbedrijf in Spakenburg, genaamd Podomoro. Sinds eind oktober steekt hij al zijn tijd in zijn eigen bedrijf.

De twee winnende hamburgers staan nog altijd op de kaart bij Podomoro: de Javaanse Podomoro Burger uit 2018 (met onder meer rendang, atjar en gebakken uitjes) en de ‘New Destination’ hamburger (met onder meer Javaanse kruiden en Indonesisch stoofvlees genaamd daging bali).

De combinatie van Indonesische en westerse smaken is een goede formule, merkt Palimbong. ‘Nederlanders zijn al gewend aan Indonesische kruiden. Je kunt ermee verrassen, maar het is wel herkenbaar.’

Lekkerste Wedstrijden

De Javaanse Podomoro Burger. Foto: Tamara Verheij.

In de smaak bij Spakenburgers

Dat ervaart de ondernemer ook in Spakenburg, in zijn restaurant in de haven. Vooral na zijn winst begin 2019 kwamen veel nieuwsgierigen een kijkje nemen. ‘Spakenburg is traditioneel, maar ze komen het toch proeven. En ik vertel erover. Ik gebruik Nederlandse kaas en brood van Carl Siegert. Vervolgens komen ze weer terug, ook om andere gerechten te proberen. Ze staan echt open voor andere smaken.’

Veel media-aandacht

Palimbong heeft met de twee overwinningen veel naamsbekendheid gegenereerd voor zijn restaurant. ‘Vorig jaar kreeg ik al media-aandacht, maar dit jaar helemaal. Niet alleen van de lokale krant, maar ook van de krant in Soest, waar ik woon. Daar kennen ze mij dus ook. En zelfs regionaal, via de krant in Amersfoort. Ik krijg daardoor meer gasten over de vloer.’

‘Altijd zenuwachtig’

De tweevoudig winnaar geeft zichzelf 50 procent kans dat hij tijdens de Horecava tot drievoudig winnaar wordt gekroond. ‘Ik weet natuurlijk niet wat de andere deelnemers gaan doen.’ Hij geeft toe dat hij, ondanks zijn ervaring, wel zenuwachtig zal zijn. ‘Dat ben ik altijd, zeker in de eerste minuten op zo’n podium. Maar als ik gewoon gefocust aan het werk ga, verdwijnt dat gevoel.’

Over de Lekkerste Wedstrijden

De Lekkerste Wedstrijden vinden plaats tijdens de Horecava 2020, van maandag 13 tot en met donderdag 16 januari in hal 8. Inschrijven kan op de website van stichting de Lekkerste Wedstrijden. Bij meer dan vijftien inschrijvingen voor een wedstrijd kan een voorronde worden uitgeschreven. Wanneer er na 10 november minder dan 15 aanmelding zijn, is inschrijven mogelijk tot maximaal 15 deelnemers of tot uiterlijk 31 december 2019.

Tijdens de editie van 2020 zijn er twaalf verschillende wedstrijden waar deelnemers uit kunnen kiezen. Naast onder andere de bekende wedstrijden, zoals het Lekkerste Lunchgerecht en de Lekkerste Burger, is er een nieuwkomer: de Lekkerste Tosti.


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.