Volgens de organisatie is er een overvloed aan ‘snackbars, kebabzaken en friet-, pizza en burgertenten’ in veel winkelstraten en stations. Het Voedingscentrum noemt de toename daarvan zorgelijk.
Vooral Utrecht en Eindhoven zien de laatste tijd steeds meer vestigingen van vooral Amerikaanse ketens de deuren openen, zoals Five Guys, Dunkin’ Donuts en Taco Bell. Daarnaast heeft Dunkin’ Donuts plannen om ook op ‘kwetsbare’ plekken zoals scholen en ziekenhuizen vestigingen te openen.
Coalitiebesprekingen
Gemeentes moeten volgens het Voedingscentrum ingrijpen om het aanbod in de publieke ruimte gezonder te maken. De coalitiebesprekingen na de gemeenteraadsverkiezingen bieden daarbij een uitgelezen kans. De organisatie zou graag zien dat het onderwerp wordt opgenomen in de akkoorden. ‘Als er in een bepaalde buurt al veel fastfoodzaken zijn gevestigd, kun je je als gemeente afvragen of het goed is om weer een vergunning af te geven’, zegt Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum.
Sneller ongezonde keuzes
Het is niet voor het eerst dat de organisatie met deze boodschap komt. In februari publiceerde het Voedingscentrum samen met een aantal wetenschappers en wethouders een opiniestuk in het Parool over het aanbod van eten en drinken in de publiek ruimte. Volgens de groep maken mensen sneller ongezonde keuzes als het merendeel van het aanbod ongezond is.
In het Parool noemt het Voedingscentrum Amsterdam als goed voorbeeld. In de hoofdstad geldt een stop op nieuwe eetwinkels en is het aantal fastfoodzaken en snackbars via bestemmingsplannen bevroren.