Restaurant De Kromme Dissel: 50 jaar Michelinster

Restaurant De Kromme Dissel: 50 jaar Michelinster
Het team van De Kromme Dissel proost op het jubileum.

Nu het eindelijk zwart op wit staat dat restaurant De Kromme Dissel voor het vijftigste jaar op rij een Michelinster mag dragen, valt er een last van de schouders van chef Tonny Berentsen. Hij is Michelin én Fletcher dankbaar.

‘Ik ben een tevreden mens,’ zegt chef Tonny Berentsen van De Kromme Dissel opgelucht tegen Misset Horeca kort na de bekendmaking van de Michelinsterren voor 2021. ‘Het verliep allemaal vrij rommelig, maar dat doet niets aan mijn blijdschap af.’ De Kromme Dissel in Heelsum is 50 jaar onafgebroken in bezit van een Michelinster. Berentsen heeft er al wel een aantal slapeloze nachten opzitten.

Tonny Berentsen had van Michelin wel aandacht verwacht in de livestream uitzending, maar die bleef achterwege. ‘Het is toch echt een uniek jubileum. Maar misschien lag het aan de techniek', lacht de chef. Gelukkig heeft Berentsen over media-aandacht niet te klagen.

Navraag bij Michelin wijst uit dat Berentsen gelijk heeft. Er zijn maar heel weinig restaurants die zo lang, zo constant hoog presteren. Er is één Duitse collega die sinds 1966 in bezit is van een Michelinster, restaurant Adler in Häusern, in Schwarzwald.

Tom Lamers

Berentsen vertelt dat hij niet alleen blij is voor De Kromme Dissel, maar ook voor Tom Lamers, zijn neef en voormalige rechterhand in de keuken in Heelsum. Hij vertrok in april 2020 naar Het Koetshuis in Bennekom en weet daar de Michelinster te behouden.

Lamers vertrok vrijwillig naar Het Koetshuis. Geen enkel teamlid van Berentsen is ontslagen als gevolg van de coronacrisis. ‘Daar moeten we toch Fletcher als eigenaar een applaus voor geven. Iedereen is aan het werk gebleven en daarmee heeft deze hotelketen - die Hotel Klein Zwitserland met De Kromme Dissel overnam van Bilderberg - het vertrouwen uitgesproken naar ons toe.’ Je ziet met de Vrienden van Jacob hoe het kan gaan als een hotel een andere eigenaar krijgt.

Alles loopt anders

Berentsen – al 30 jaar verbonden aan De Kromme Dissel – had zich dit unieke jubileum wel heel anders voorgesteld. ‘Eerst in januari een bomvol theater in Amsterdam, dan vervolgens een jaar lang knallen voor de gasten. Maar we zitten nog steeds in lockdown… Wij gaan vanaf Pasen diners verzorgen voor gasten op hun hotelkamers en we organiseren een foodrally. Meer zit er nu nog niet in…’