FNV: medewerkers Makro moeten niet zomaar salaris inleveren

FNV: medewerkers Makro moeten niet zomaar salaris inleveren

Medewerkers van groothandelsketen Makro moeten 'niet zomaar salaris inleveren bij gelijk werk'. Daarvoor waarschuwt vakbondsbestuurder Margje van der Woude van FNV. Makro gaat reorganiseren, waardoor honderden werknemers hun huidige baan verliezen. Zij moeten daardoor solliciteren op nieuwe functies bij het bedrijf.

Personeel van Makro kreeg eerder deze week een brief waarin de reorganisatie werd aangekondigd en daarop wist RTL Nieuws de hand te leggen. In de brief zou de groothandel aangeven 'het werk opnieuw vorm te geven in andere, nieuwe functies'.

'Makro zal druk uitoefenen'

Acht functies zoals wijnspecialist en bakker komen te vervallen. Er komen wel vier nieuwe functies voor in de plaats. Van der Woude vreest dat Makro druk zal uitoefenen op de medewerkers om met minder salaris genoegen te nemen in soortgelijke functies. Ze raadt medewerkers aan daar niet mee akkoord te gaan. 'Werknemers moeten solliciteren op lagere functies dan ze momenteel hebben. Ruim 200 fte's zijn boventallig verklaard, maar er komen 296 plekken bij. Makro wil meer mensen voor minder geld', concludeert de FNV-bestuurder.

Makro laat in een verklaring weten de organisatie 'slagvaardiger' te willen inrichten, waardoor de specialisten op de vestigingen meer tijd zouden krijgen om met klanten bezig te zijn. Ook benadrukt het bedrijf last te hebben van de coronacrisis en de sluiting van de horeca. Daardoor krijgt het minder horecaondernemers als klanten over de vloer. De groothandel geeft verder aan niet uit te sluiten dat er voor een aantal werknemers in de nieuwe functies straks geen plek meer is. Voor hen is er volgens Makro wel een goede sociale regeling. Het bedrijf wilde geen commentaar geven op de opmerkingen van FNV.