Horeca in België mag binnen en buiten open tot 23.30 uur

Horeca in België mag binnen en buiten open tot 23.30 uur

Horecabedrijven in België mogen vanaf 9 juni open tot 23.30 uur. Dat geldt voor terrassen en voor binnenruimtes. De regering heeft er bewust voor gekozen geen onderscheid te maken, omdat dat voor onrust en onduidelijkheid zou zorgen.

De verwachting was dat de Belgische regering ook zou zeggen dat het was toegestaan om in grote groepen naar voetbalwedstrijden van het Belgische elftal op het EK te kijken, maar daar is niets over gezegd tijdens de persconferentie. Het is niet gezegd hoeveel mensen binnen en buiten naar de wedstrijden mogen kijken.

Wedstrijd op groot scherm

De wedstrijden mogen wel worden bekeken op terrassen. Daar gelden een aantal regels voor. Een kroegbaas of andere organisator die een groot scherm neerzet, mag niet zomaar iedereen verwelkomen. Bezoekers moeten een plaats reserveren. Waar wat wordt geschonken, mogen bezoekers alleen aan een tafeltje zitten. En de kijkers moeten worden afgeschermd, zodat anderen niet zomaar kunnen aansluiten of meekijken.

Alcoholverbod ingetrokken

De regering had al laten doorschemeren dat de versoepelingen woensdag zouden doorgaan. Het inenten gaat voorspoedig en het aantal Belgen dat besmet raakt of in het ziekenhuis belandt loopt rap terug. Ook het nachtelijke alcoholverbod en het verbod op knuffelen met anderen dan directe naasten wordt ingetrokken, al wordt dat laatste nog wel altijd ontraden.

Week van de Friet België

Nederland

In Nederland is sinds zaterdag de horeca weer open onder voorwaarden. Vijftig gasten mogen binnen en op het terras worden ontvangen. Voor het diner geldt een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Demissionair premier Mark Rutte adviseert dat bedienend personeel zich tweemaal per week laat zelftesten.

Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden.

Groepsgrootte en shifts

Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Waarom gekozen is voor 2 shifts per avond per tafel? ‘Dan zijn er minder bewegingen, want we nemen alsnog een groot risico. Dit is een hele spannende stap.’