Nastrium start nieuw concept door personeelstekort

Nastrium start nieuw concept door personeelstekort

Restaurant Nastrium in Helmond gooit het roer om vanwege het personeelstekort. Eigenaar Djailany van de Laarschot: 'We gaan in het inpandige restaurant The Backyard minder gasten ontvangen, maar we gaan ze wel twaalf exclusieve gangen voorschotelen.'

'Nastrium blijft Nastrium, maar het iets toegankelijkere ‘bij-restaurant’ The Backyard gaat verdwijnen', vertelt Van de Laarschot tegen het Eindhovens Dagblad. 'Bedienend personeel om daar dertig man te ‘draaien’, krijg ik niet meer gevonden. Daarom is het tijd voor een nieuw concept, gericht op het hoge segment.'

'Om als bedrijf verder te groeien moet er soms een opoffering gedaan worden. Voor ons is dat moment nu gekomen, om ons te kunnen focussen op Nastrium. De ruimte waar voorheen de Backyard in zat, zullen wij nu gaan gebruiken voor ons nieuwe concept', aldus de eigenaren op hun website.

Twaalf gasten, twaalf gangen

In het voormalige The Backyard start Van de Laarschot op 1 juli met Gani. In Gani is plek voor twaalf gasten die allemaal twaalf gangen geserveerd krijgen. De gerechten bevatten luxe ingrediënten. Een twaalfgangenmenu kost 135 euro, exclusief drank. Maikel van Veen, die in verschillende topzaken als De Lindehof en Boreas werkte, gaat er in de keuken staan. 'Het was al een wens om in mijn zaak voor selecte gezelschappen te koken; het chef's table-idee. Door de coronacrisis is dit van de grond gekomen.'

Minder lunch

Nastrium draait goed sinds de heropening, maar het personeelstekort zorgt voor nieuwe uitdagingen. 'Eerst waren we zes dagen open voor de lunch, nu zijn dat er nog maar twee', zegt Van de Laarschot. Tijdens de lockdown moest hij afscheid nemen van het merendeel van zijn mensen. 'De meesten daarvan hebben inmiddels ander werk. Sommigen probeer je weer binnen te halen, maar ze verkiezen zekerheid nu boven de horeca. Wat als we over een half jaar weer dichtmoeten? Daarbij vindt horecapersoneel het ook wel prettig om niet meer 's avonds en in het weekend te hoeven werken.'

Indonesische roots

Het nieuwe, inpandige restaurant is vernoemd Van de Laarschot zijn opa Gani, een KNIL-militair die ruim zeventig jaar geleden naar Nederland kwam. 'Mijn Indonesische roots hebben altijd een rol in onze keuken. Maikel van Veen die verantwoordelijk wordt voor het twaalfgangenmenu zal in de geest koken van Nastrium', zegt Van de Laarschot. 'Het wordt echt top.'