Onbegrip over versoepeling ventilatienorm horeca in coronatijd

Onbegrip over versoepeling ventilatienorm horeca in coronatijd

Het demissionaire kabinet heeft per 1 juli de normen voor luchtverversing in de horeca versoepeld. Ruim onder de internationale standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De eisen uit de Drank- en Horecawet waren tot wel vijf keer veel strenger dan die in de nieuwe Alcoholwet.

De oude Drank- en Horecawet was tot wel vijf keer strenger dan de nieuwe Alcoholwet - ingangsdatum 1 juli 2021 - als het gaat om ventilatie in de horeca.

KHN en Binnenklimaat Nederland trokken hierover in oktober al aan de bel maar het kabinet deed niets met het protest. Ook deskundigen lieten aan een vakmedium voor klimaat en ventilatie al weten het kabinetsbesluit onbegrijpelijk te vinden, zeker in coronatijd.

De afgezwakte ventilatienormen vloeien voort uit een wijziging van de Drank- en Horecawet per 1 juli. In de vervanger, de Alcoholwet komen tal van inrichtingseisen voor de horeca, inclusief de ventilatie-eis, te vervallen.

Het kabinet vindt dat dit soort eisen thuishoren in het Bouwbesluit, dat nu al allerlei inrichtingseisen voor gebouwen - inclusief horeca - zou stellen. Volgens de overheid is in Nederland geen uitbraak van covid-19 bekend waarbij de luchtverversing in gebouwen een hoofdrol speelde.

Eisen nu absurd laag

Atze Boerstra, binnenmilieuspecialist en hoogleraar Building Services Innovation bij de TU Delft zegt dat je de ventilatie-eisen voor de horeca in coronatijd eerder zou willen verhogen. Hij noemt de nieuwe eisen ‘internationaal gezien absurd laag’. Ook andere deskundigen plaatsen vraagtekens bij de handelwijze van de overheid. Boerstra: ‘Bestaande horecagelegenheden mogen een factor vijf minder ventileren dan voorheen. Ik volg dit dossier al maanden en kan er met mijn pet niet bij waarom men juist nu dit besluit heeft genomen. Vanwege covid-19 zou je in de horeca juist eerder de eisen moeten verhogen.’

KHN: 'Helemaal niets gebeurd met onze input'

Koninklijke Horeca Nederland schreef in oktober samen met Binnenklimaat Nederland een brief aan de Tweede Kamer. De twee brancheorganisaties vreesden dat de nieuwe regels tot minder ventilatie zouden leiden in nieuwe zaken.

‘Er is helemaal niets gebeurd met onze input’, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. ‘De meeste ondernemers hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd dan zelfs nodig was om het aantrekkelijk en veilig te houden binnen.’