Ventilatienormen voor horeca tijdelijk teruggedraaid

Ventilatienormen voor horeca tijdelijk teruggedraaid

Voor horecazaken met een alcoholvergunning gelden vanaf 14 augustus 2021 tijdelijk weer de ventilatienormen uit het besluit eisen inrichtingen van de Drank- en Horecawet (DHW) van voor 1 juli. Dat heeft het kabinet besloten, mede naar aanleiding van het OMT-advies en berichtgeving in de media.

Om deze ventilatie-eisen zo snel mogelijk in te kunnen voeren, is de regeling gekoppeld aan de tijdelijke wet maatregelen Covid-19 (coronawet). Er komt een overgangsregeling voor horecazaken die tussen 1 juli en 14 augustus een alcoholvergunning hebben gekregen op basis van de soepelere ventilatienormen.

Het demissionaire kabinet versoepelde per 1 juli de normen voor luchtverversing in de horeca. Ruim onder de internationale standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De eisen uit de Drank- en Horecawet waren tot wel vijf keer veel strenger dan die in de nieuwe Alcoholwet.

Terugdraaien ventilatienormen

Deskundigen spraken donderdag in NRC hun verbazing uit over het besluit om de ventilatie-eisen te versoepelen. Voorheen behelsde die eis dat de lucht in horecazaken eens per tien minuten moet worden ververst. Door de aanpassing van de Drank- en horecawet golden sinds 1 juli de eisen uit het Bouwbesluit: daarin staat dat de lucht maar eens per uur hoeft te worden ververst.

De Tweede Kamer hamerde begin juli in een debat al op het belang van ventilatie in de strijd tegen corona. Onder meer naar aanleiding daarvan vroeg het kabinet nieuw advies aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat team van experts adviseerde het kabinet ook  om de ventilatie-eisen van vóór 1 juli ‘te laten herleven’.

Ventilatie goed op orde

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Naar aanleiding van de recente berichtgeving over de ventilatienormen in de horeca hebben we veel contact gehad met het ministerie van VWS. We zijn tevreden dat het kabinet voor deze tijdelijke regeling heeft gekozen, waarbij de ventilatienormen voor horecazaken zijn teruggedraaid naar de situatie van vóór 1 juli. De horeca biedt al jaren een veilige uitgaansomgeving en de meeste ondernemers hebben de afgelopen jaren meer geïnvesteerd dan zelfs nodig was om het aantrekkelijk en veilig te houden binnen. Het feit dat op papier sinds 1 juli andere regels golden, betekent natuurlijk niet dat ondernemers hun ventilatie hierop hebben aangepast. In principe voldoet de horeca aan de oude DHW normen en is ventilatie in horecagelegenheden goed op orde.'