Ook Brussel wil coronapas invoeren voor toegang tot restaurant en café

Ook Brussel wil coronapas invoeren voor toegang tot restaurant en café

De coronaregels in Brussel worden strenger. De Belgische hoofdstad wil vanaf 1 oktober in de horeca alleen mensen toelaten met een geldige qr code oftewel een coronapas. Dit geldt voor iedereen van 16 jaar en ouder.

Frankrijk voerde dit beleid al in augustus in voor 18 plussers en ook in Nederland overweegt het kabinet om in de horeca alleen mensen toe te laten met een coronabewijs. Deze krijgen mensen na volledige vaccinatie of een recente negatieve test. Een herstelbewijs na een coronabesmetting (binnen 6 mnd) is ook afdoende. Horecaondernemers moeten dan aan de deur gaan controleren.

De federale regering in België en de verschillende deelstaten hebben een samenwerkingsakkoord goedgekeurd dat een breder gebruik van het Covid Safe Ticket – zoals het in België heet - mogelijk moet maken. Met name in Brussel zal die maatregel vanaf 1 oktober breder ingezet worden. Formele goedkeuring moet nog volgen.

In heel België (met uitzondering van de stad Brussel) zijn de maatregelen tegen het coronavirus sinds 1 september versoepeld. Ook die voor de horeca. 

Invoering coronapas Brussel

Ook voor grote evenementen, ziekenhuisbezoek en voor de toegang tot een verzorgingstehuis wordt de coronapas vanaf 1 oktober verplicht. Het definitieve besluit valt later deze maand. De premier van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zinspeelde al eerder op de invoering van een toegangsbewijs.

Net als veel andere grote Europese steden kampt Brussel met een lage vaccinatiegraad. Vlaanderen en Wallonië hebben begin deze maand versoepelingen doorgevoerd. Brussel heeft vanwege de lokale situatie gekozen om niet mee te doen aan het loslaten van maatregelen.