De Nieuwe Winkel uitgeroepen tot tweede beste groenterestaurant ter wereld

De Nieuwe Winkel uitgeroepen tot tweede beste groenterestaurant ter wereld
Emile van der Staak

Restaurant De Nieuwe Winkel* in Nijmegen van Chef Emile van der Staak is bij de We're Smart Awards uitgeroepen tot het tweede beste groenterestaurant ter wereld. Restaurant La Distillerie in Luxemburg werd gekroond tot Beste Groenterestaurant ter Wereld. In de wereldwijde top 100 staan 11 Nederlandse restaurants. Ook was er een speciale award voor Triptyque van Niven Kunz.

De top 100 beste groenterestaurants wordt jaarlijks samengesteld door We’re Smart World, het platform dat is opgericht door groentechef Frank Fol. Honderden restaurants wereldwijd kregen het afgelopen jaar een bezoek van We’re Smart World. Het team beoordeelt de restaurants op het gebruik van minstens 2/3e groenten en fruit in hun menu’s, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en aan de hand van sociale criteria.

De beste groenterestaurants worden beloond met 1 tot 5 radijzen in de We’re Smart Green Guide, waarvan de editie 2021 vandaag is gelanceerd. Bij die lancering worden ook awards uitgereikt. Grote winnaar van die We’re Smart Awards in Nederland is sterrestaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen van Emile van der Staak. Hij krijgt een tweede plaats in de Top 100 van beste groenterestaurants ter wereld en wint de We're Smart Award voor Beste Groenterestaurant van Nederland.

Eer en erkenning

‘De We’re Smart Award is een erkenning voor ons harde werk en onze vastberadenheid, en betekent een boost voor het hele team', zegt Van der Staak. ‘Het is ook een eer om deel uit te maken van de 5-radijsrestaurants wereldwijd. De natuur biedt talloze mogelijkheden tot ontdekking en creativiteit. Ze leert me ook dat sommige dingen tijd kosten. Er is een nieuwe standaard nodig met betrekking tot onze menukaart: minder dieren en meer planten. En we hebben meer klimaatrobuuste landbouw nodig. In samenwerking met Wouter van Eck, verantwoordelijk voor het oudste voedselbos op het vasteland van Europa, zoeken we naar toepassingen voor de meer dan 400 meerjarige soorten die daar worden aangeplant. ‘Botanische gastronomie’, noemen we onze samenwerking.’

De Nieuwe Winkel ontving eerder dit jaar, naast de eerste ster, ook al een Groene Ster van Michelin. Ook dat is een erkenning van de inzet voor duurzame gastronomie.

In 2o2o kreeg De Nieuwe Winkel ook de Award voor Beste Groentenrestaurant van Nederland. Toen was het Nijmeegse restaurant met een 54e plek bij lange na niet het hoogst genoteerde Nederlandse restaurant in de lijst. Bord’Eau (inmiddels Flore) stond op plek 3, De Librije (13), Bolenius (16) en Spectrum (17) stonden hoger.

Initiatiefnemer Frank Fol hierover: ‘De winnaars van de Award voor Beste Groentenrestaurant per land kiezen we om hun vernieuwende aanpak en uitzonderlijke smaakcombinaties. Voor de wereldwijde ranglijst beoordeelt het team achter de verkiezing de restaurants op het aandeel groenten en fruit in de menu’s, maar ook op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en verrassende smaakcombinaties.

In de Top 100 van 2021 staan liefst 11 Nederlandse restaurants.

Award voor Triptique

Restaurant Triptyque van Chef Niven Kunz in Wateringen kaapt de We’re Smart Discovery Award weg, vóór Choux (Amsterdam) en Ron Gastrobar (Amsterdam). Deze award beloont de recentste innovaties op het vlak van groenten en fruit van een aantal toprestaurants.

Kunz: ‘We zijn zo enorm trots om deze speciale We’re Smart Discovery Awards te ontvangen, als blijk van waardering voor het werk dat we doen. De omgeving van ons restaurant inspireert mij als chef. Er zijn zoveel lokale en bijzondere groenten verkrijgbaar in het Westland. Elke week doe ik mijn rondje groente inkopen bij de kassen. Het is zo mooi om alle producten te zien en de telers te ontmoeten. Hun producten, soms speciaal voor ons geteeld, inspireren mij enorm. Het is ook prachtig om te zien wat collega's wereldwijd doen en hoe ze hun producten bereiden.”

Beste Groenterestaurant ter wereld

La Distillerie (Luxemburg) van chef René Mathieu wordt uitgeroepen tot Best Vegetables Restaurant in the World. Het is al het tweede jaar op rij dat hem die eer toekomt. Chef Xavier Pellicer (Barcelona) van het gelijknamige restaurant deed het hem al voor in 2018 en 2019 en is daarmee de eerste We’re Smart Plant-based Untouchable.

Chef René Mathieu: ‘De erkenning door We’re Smart World raakt me enorm. Meer dan tien jaar geleden ben ik begonnen met 100 procent plantaardige culinaire creaties, een hele uitdaging! Deze award motiveert me om nog verder te gaan. Ik wil ook mijn team bedanken, want zonder hen had ik dit resultaat nooit bereikt.’

‘De plantaardige keuken is geen vervangende keuken, maar een keuken op zich. Ze is lekker, kleurrijk, troostend, licht, extra gourmet, oppeppend, fijn, rustiek,... Ze is wat je wilt dat ze is.  De komende jaren willen we onze klanten blijven verrassen, en de voordelen van de  fascinerende wereld van de plantaardige, gezonde en duurzame keuken doorgeven aan toekomstige generaties.’

1000 restaurants in 46 landen

In de We’re Smart Green Guide zijn inmiddels zo'n 1000 restaurants opgenomen, verspreid over 46 landen. Frank Fol zette in 1989 al We're Smart op en ijvert al zijn hele carrière voor het gebruik van (lokale) groenten in zowel de voedingsindustrie, de foodservice als de gastronomie. Sinds enkele jaren brengt hij de We’re Smart Green Guide uit en reikt bijbehorende awards uit.

‘We merken dat een groeiend aantal chefs de culinaire mogelijkheden en ecologische voordelen van groenten en fruit ontdekt, en ze met een indrukwekkend meesterschap op het menu zet’, zegt Fol.

‘Via het ecosysteem van We’re Smart World brengen we naast restaurants ook bedrijven en consumenten samen rond gezondheid, ecologie en duurzaamheid. Door van elkaar te leren en elkaar te versterken, willen we verder evolueren naar slimme ‘smart’ oplossingen voor het lichaam, de natuur en de wereld.’

Dit zijn de 11 Nederlandse restaurants in de Top 100:

  • De Nieuwe Winkel, Nijmegen - Emile van der Staak (2)
  • Flore (vm Bord’Eau), Amsterdam - Bas van Kranen (11)
  • De Librije, Zwolle - Jonnie Boer (16)
  • Bolenius, Amsterdam - Luc Kusters (17)
  • Spectrum, Amsterdam - Sidney Schutte (25)
  • Triptyque, Wateringen - Niven Kunz (34)
  • Merlet, Schoorl - Jonathan Zandberger (60)
  • Choux, Amsterdam - Merlijn van Berlo (71)
  • Pollevie, s'Hertogenbosch - Martin Berkelmans (76)
  • Boompjes, Overloon - Jaap Volman (92)
  • Rijks, Amsterdam - Joris Bijdendijk (99)