Als landelijke maatregelen stoppen, gaat Utrecht zelf ondernemers steunen

Als landelijke maatregelen stoppen, gaat Utrecht zelf ondernemers steunen

De gemeente Utrecht gaat ondernemers in de stad helpen als na 1 oktober de landelijke steunmaatregelen stoppen. De stad trekt €2,8 miljoen uit om ondernemers die het zwaar gaan krijgen verder op weg te helpen of desnoods een baan voor ze te vinden.

Duizenden ondernemers in Utrecht hebben tijdens de coronacrisis financiële steun gekregen van de overheid, maar op 1 oktober stoppen de meeste landelijke regelingen. De gemeente Utrecht denkt dat veel ondernemers het nog zwaar gaan krijgen en trekt €2,8 miljoen uit om ze verder op weg te helpen, of desnoods een baan voor ze te vinden.

In de gemeente Utrecht gaat het om ruim 1900 ondernemers die gebruikmaken van de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers en nog eens duizenden bedrijven die van de NOW of andere steunmaatregelen gebruik hebben gemaakt, schrijft de Utrechtse nieuwswebsite DUIC.

Offensief

Om hen ook na het beëindigen van de steun door de landelijke overheid te helpen, is de gemeente Utrecht een offensief begonnen waarbij alle ondernemers die nu steun ontvangen worden benaderd. De gemeente heeft €2,8 miljoen gereserveerd om hen ook na 1 oktober te kunnen ondersteunen.

Zo'n 70 personen, geen ambtenaren maar mensen met ervaring als ondernemer, zijn op verzoek van de gemeente bezig met al die duizenden ondernemers in contact te komen. Enkele honderden van de ondernemers die bereikt zijn, hebben al aangegeven ook na 1 oktober steun nodig te hebben om overeind te blijven.

Aantal faillissementen historisch laag

Met hulp van de landelijke steunmaatregelen is het aantal faillissementen ook in Utrecht historisch laag. Het beëindigen van het steunpakket kan dit najaar ondernemers alsnog in de problemen brengen. ‘We zien echt een tweedeling, er zijn ondernemers die goed hebben gedraaid afgelopen anderhalf jaar maar andere zaken hebben het erg moeilijk gehad’, zegt wethouder Klaas Verschuren tegen DUIC. ‘Daarbij speelt ook mee dat sommige sectoren al ver gevorderd zijn in digitalisering terwijl er ook ondernemers zijn die daar nog stappen in kunnen maken.’

Ondernemers bespreken eerst in een persoonlijk gesprek wat er nodig is om toekomstperspectief te krijgen, want voor veel ondernemers is hun branche, onderneming of financiële situatie veranderd na anderhalf jaar coronacrisis. Zij hebben bijvoorbeeld behoefte aan aanpassingen om hun onderneming te versterken.

Ondernemers worden gekoppeld aan ondernemers

De kracht van het project zit volgens de gemeente in het feit dat niet die gemeente aan ondernemers gaat vertellen wat ze moeten doen, maar dat ondernemers worden gekoppeld aan ondernemers die met kennis van zaken advies kunnen geven en dezelfde taal spreken.

Vervolgens kan de ondernemer een passend advies-, coach- of ander traject volgen bij een van de twintig partners in de regio. De kosten voor deze trajecten worden gedragen door de gemeente.

Tijdens zo’n adviestraject kan het ook voorkomen dat de conclusie moet worden getrokken dat een onderneming wellicht ophoudt te bestaan en dat een baan voor de ondernemers of ander werk voor (een deel) van hun personeel moet worden gezocht. Maar ook hulp bij schulden, fiscale regelingen, digitalisering en andere vraagstukken kunnen aan de orde komen.

Wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen) tegen DIUC: ‘Vanaf het begin van de coronacrisis hebben we ondernemers die financieel in de problemen kwamen zo snel mogelijk geholpen. Bestaanszekerheid voor ondernemers is vanwege deze crisis extra urgent geworden. Met dit offensief willen we nu ondernemers helpen weer op eigen kracht verder te gaan.’

Hoeveel ondernemers precies behoefte hebben aan een hulptraject is niet duidelijk. De 2,8 miljoen euro die hier nu voor gereserveerd is een schatting.