Kabinet gaat de coronasteunpakketten beëindigen

Kabinet gaat de coronasteunpakketten beëindigen

Het demissionaire kabinet stopt met het geven van generieke coronasteun, maar wil nog wel kijken naar steun voor specifieke sectoren zoals het nachtleven en de evenementen. Dat maken demissionaire ministers Koolmees (Sociale Zaken), Blok (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) vanmiddag bekend.

Het kabinet was voor de zomer al van plan om een einde te maken aan de algemene steun in het najaar. Dat bericht kwam hard aan bij horecaondernemers.  Het kabinet redeneert dat de meeste corona-beperkingen zijn opgeheven en de economie weer snel opbloeit. Bovendien is het plan om vanaf 20 september verder te versoepelen en onder meer de 1,5 meter afstand los te laten.

Gerichte steun nachtleven

Het kabinet werkt nog wel aan steun voor sectoren zoals de horeca, die nog steeds getroffen worden door de coronamaatregelen. Dat gaat bijvoorbeeld om het nachtleven, toerisme en evenementen. Volgens ingewijden wordt er gekeken naar kapitaalsteun of een vorm van compensatie voor vaste lasten.

KHN pleit voor verlenging coronasteun

Voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het beëindigen van de steun onacceptabel. 'De horeca is sinds 26 juni (met 1,5 meter beperkingen) weer open en voor veel horecazaken zal het herstel nog lang duren. De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en er is weinig geld om te investeren. De internationale reisbeperkingen duren voorlopig voort, dus blijft internationaal zakelijk verkeer en internationaal toerisme uit. De vaste lasten lopen door, maar er is geen concreet perspectief op wanneer de markt voor (zakelijke) overnachtingen, evenementen en congressen weer aantrekt.'

Ook clubs & nightlife bedrijven zijn in ieder geval tot 1 november verplicht gesloten. 'De angst bestaat dat er in het vierde kwartaal en volgend jaar veel zaken omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. Aanvullende financiële compensatie, eventueel door maatwerk vanuit de overheid, blijft voorlopig dan ook keihard noodzakelijk, inclusief een coronaherstelplan waar KHN al geruime tijd op aandringt bij het kabinet', aldus KHN.

In de steek gelaten

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Het kabinet laat met dit besluit een hele groep ondernemers keihard vallen, dit is haast misdadig. Maar de steun ademt mee met de omzet, dus het kabinet hoeft niet bang te zijn dat alle ondernemers hiervan profiteren als de steunmaatregelen wel worden doorgezet. Ondernemers willen helemaal niet aan het overheidsinfuus hangen, die willen ondernemen. Alleen de ondernemingen die op dit moment nog niet voluit kunnen ondernemen – doordat de overheid beperkende maatregelen oplegt of zelfs verplichte sluiting – zullen hier aanspraak op maken.'

KHN eist voortzetten van steun

De verontwaardiging bij horecaondernemers over het stopzetten van de steun is groot. 'Het is onacceptabel en niet uit te leggen dat de restricties doorlopen maar de steun stopt. Bedrijven zitten zonder reserves en/of met een grote schuldenberg,' aldus Willemsen. Daarom is de noodzaak voor een schuldenfonds om afbouw van schulden te garanderen groot. Het gaat vooral om corona gerelateerde belastingschulden en huurachterstanden, al dan niet in combinatie met nieuwe bankschulden.