Behoefte aan verbinding? Duik wat vaker de horeca in

Behoefte aan verbinding? Duik wat vaker de horeca in

Mensen zoeken naar verbinding. Daar kan de horeca een rol in spelen. In de horeca komen mensen immers bij elkaar en tot elkaar.

Verbinden is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet alleen in de politiek, ook in de maatschappij en op straat groeit de behoefte aan verbondenheid. De horeca kan hierin een belangrijke rol spelen: cafés, restaurants en bars zijn immers plekken waar mensen elkaar ontmoeten, samenkomen en contact maken. Misschien moeten de formerende politieke partijen gewoon wat vaker de horeca in.

De verbindende functie van de horeca komt duidelijk terug in de huidige interieurtrends. Moderne horecazaken zijn laagdrempelig, huiselijk en toegankelijk. Warme kleuren, zachte materialen en comfortabele meubels nodigen gasten uit om langer te blijven. Grote stam- en leestafels, shared-dining-concepten, intieme hoekjes en zitjes stimuleren ontmoeting en verbondenheid. Ook de bar krijgt steeds vaker een prominente, multifunctionele rol: als plek om te drinken, te eten én elkaar te ontmoeten.

In de Design Special van Misset Horeca laten we tal van voorbeelden zien van horecazaken die verbinding centraal zetten. Tavino in Gorinchem heeft een indrukwekkende 13 meter lange bar die zowel blikvanger als verbindend element is.

Bij Post Plaza in Leeuwarden vormt een gigantisch uitgiftepunt het hart van de zaak én de ontmoetingsplek voor gasten. Bij Hotel Thermen Berendonck draait het om een ander soort verbinding: de verbinding met jezelf. Met India als inspiratiebron en ayurveda als leidraad staan zintuiglijke rust en verfijning centraal.

Ook recent geopende zaken benadrukken het verbindende aspect. Union House – de naam zegt het al – in Utrecht en restaurant Steef in Leeuwarden waar bewust is gekozen voor een centrale open keuken zodat er meer contact is met de gasten. De horeca is altijd een plek geweest waar mensen samenkomen – en in deze tijd is dat belangrijker dan ooit.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.