Hubert Bruls wil 1,5 meter afstand weer invoeren

Hubert Bruls wil 1,5 meter afstand weer invoeren

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, wil dat de 1,5 meter afstand weer wordt ingevoerd en vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet.

De huidige coronasituatie, waarbij het aantal besmettingen oploopt en de ziekenhuisbezetting toeneemt, vraagt volgens Bruls om steviger maatregelen, zoals herinvoering van de 1,5 meter afstand. ‘We hebben meer belang bij robuuste maatregelen dan hele kleine.’ Vorige week bleek dat gemeentes nauwelijks boetes hebben uitgedeeld als er niet of niet goed werd gecontroleerd op de qr code.

Principes kosten ook wat

Bruls zegt begrip te hebben voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten. Mensen die het uit principe niet doen, respecteert hij ook, zo stelt hij. Maar ‘een principe is alleen maar wat waard als het je ook wat kost’, zo zegt hij zondag 31 oktober in het programma Buitenhof.

Volgens hem weegt de volksgezondheid in zijn algemeenheid zwaarder dan wat mensen individueel willen.

Maandag overleg

Maandag komt het Veiligheidsberaad weer bij elkaar. Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn daarbij. Gepraat wordt over de maatregelen waarmee het kabinet dinsdag op een (vervroegde) coronapersconferentie naar buiten wil komen. Welke dat zijn is nog niet bekend.

Het kabinet onderzoekt of en zo ja op welke wijze het coronatoegangsbewijs (CTB) ‘toegepast kan worden in de relatie tussen werkgever en werknemer’. Maar zo'n maatregel wordt op korte termijn niet verwacht, omdat er een wetgevingstraject van zo'n twee maanden aan voorafgaat. Het ligt eerder voor de hand dat het kabinet kiest voor het breder inzetten van de coronapas, bijvoorbeeld voor toegang tot doorstroomlocaties (waar personen maar eventjes in dezelfde ruimte aanwezig zijn en mensen blijven doorlopen). De 1,5 meter kan ook worden opgewaardeerd van 'advies' naar 'dwingend advies', laten ingewijden weten.

Geen 1,5 meter afstand meer sinds eind september

Bij de laatste persconferentie, half september, kondigden demissionair premier Mark Rutte en zorgminister De Jonge nog versoepelingen aan. Sindsdien is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toch weer sterk toegenomen, net als het aantal mensen dat op de intensive cares terechtkomt. Het coronabeleid is er momenteel op gericht om kwetsbaren te beschermen, maar ook om de druk op de zorg binnen de perken te houden, heeft het kabinet steeds gezegd. De cijfers zien er slechter uit dan voorzien, erkende De Jonge eerder deze week nog. Aanscherping van de maatregelen ligt dan ook voor de hand.