Utrechts pop-up restaurant mag toch blijven na aflopen tijdelijke vergunning

Utrechts pop-up restaurant mag toch blijven na aflopen tijdelijke vergunning

Restaurant Roost aan de Singel in Utrecht opende in 2016 als pop-up voor een periode van vijf jaar. Die periode liep op 31 oktober af en in eerste instantie was de gemeente niet voornemens het tijdelijke restaurant langer toe te staan, ondanks dat voor de plek van Roost nog geen andere invulling was gevonden. Deze week heeft de gemeenteraad anders besloten: het restaurant mag blijven tot die permanente invulling van het park er wél is.

Roost aan de Singel opende in 2016 de deuren op een stuk braakliggend terrein aan de singel van Utrecht. Op die plek waren plannen voor een nieuw gebouw, tot die tijd mocht ondernemer Sidney Rubens invulling geven aan het terrein. In de jaren daarna groeide om Roost een heus park, wat nu ook een officiële naam heeft: Park Paardenburg.

Rubens kreeg telkens een vergunning voor een jaar, waarbij vooraf was afgesproken dat hij vijf jaar mocht blijven. De laatste vergunning liep 31 oktober af en dus moesten de deuren op 1 november dicht. Toch had Rubens nog een laatste hoop: op 11 november was er een raadsvergadering waar zijn zaak op de agenda stond.

Want Roost was populair en zorge ervoor dat een stil stukje van de stad een kleurrijke en levendige invulling had gekregen. Dat zag ook de gemeente in, toch waren vanuit ‘bepaalde hoeken’ bezwaren gekomen tegen de jaarlijkse vergunning van Roost.

Rechtzaken

‘Dit heeft geleid tot een aantal rechtszaken, waarbij we de tijdelijkheid van het initiatief als onderdeel van de verdediging hebben gebruikt. […] De rechtszaken hebben niet geleid tot het intrekken of ongegrond verklaren van de omgevingsvergunningen. Maar het geeft wel aan dat er -naast veel sympathie- ook weerstand is tegen het horeca-initiatief op deze locatie’, schrijft het college in een brief aan de raad.

Omdat oorspronkelijk de afspraak was dat Roost vijf jaar in Park Paardenveld zou mogen blijven en de gemeente zichzelf als ‘betrouwbare overheid’ wil presenteren, zowel naar ondernemers als naar bezwaren indienende burgers, wilde die gemeente niet klakkeloos verlengen na afloop van die vijf jaar.

Maar op initiatief van D66 werd tijdens de vergadering gesproken over de vergunning van Roost. D66 wil graag dat Roost voorlopig nog kan blijven en een meerderheid van de gemeenteraad is dat met de partij eens, schrijft De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Besloten is dat het restaurant open mag blijven totdat voor het park een nieuwe, definitieve invulling is gevonden.

Voorlopig geen plannen

Dat kan nog wel even duren, op korte termijn verwacht de gemeente geen nieuwbouwontwikkeling bij parkeergarage Paardenveld en het gebied eromheen. De erfpacht van de parkeergarage loopt in september 2023 af en op termijn zou de exploitatie van de parkeergarage kunnen stoppen, wat past in de ambitie van de gemeente om autoverkeer te weren uit de binnenstad. ‘Maar het tot ontwikkeling brengen van dit gebied en het uitwerken van de plannen zal nog de nodige tijd vergen en dus verwachten we de komende jaren geen grote wijzigingen in het gebied. Er wordt onderzocht wat de komende jaren met het park gedaan kan worden.

Dat de ontwikkeling van gebouw De Kade op die plek niet doorging was de aanleiding dat Roost kon starten. Daarna is weinig werk gemaakt van nieuwe plannen op deze locatie. Om die reden kwam de aankondiging van de sluiting voor de ondernemer als een verrassing en ook erg kort van tevoren.

Op 29 oktober kreeg Rubens telefonisch te horen dat hij per 1 november dicht moest, terwijl hij in de veronderstelling was dat de gesprekken over verlengen van de vergunning nog gaande waren.’ Nu kan hij gelukkig door, al is nog niet bekend per wanneer de deuren weer opengaan.