Merlet start met theater om annuleringen tegen te gaan

Merlet start met theater om annuleringen tegen te gaan

Om annuleringen van gasten te voorkomen, tuigt Martin van Bourgonje een theater op in zijn hotel-restaurant Merlet in Schoorl. 'Na 20 uur kan iedereen daar luisteren naar jazz muziek of Franse chansons.'

Zondag 14 november werd bijvoorbeeld 40 procent van de reserveringen bij sterrestaurant Merlet geannuleerd. ‘Dat betekent dat ik de ambulante personeelsleden moet afbellen. Maar hen heb ik de afgelopen maanden juist gesmeekt om extra te werken! Dus ik ga er alles aan doen om hen binnen boord te houden. Dat is mijn doel hiermee. We hebben die mensen zo hard nodig. Ze mogen nu niet uitstromen naar de GGD.’

Naschrift redactie: op last van de gemeente moet Merlet na twee avonden alweer stoppen met het theater. 

‘Eigen broek ophouden’

‘Daarnaast weten we nog niet of de overheid komt met financiële compensatie en waarop deze gestoeld is. Dus proberen wij, zo lang als het kan, onze eigen broek op te houden. We ondernemen al sinds maart vorig jaar erg ad hoc, maar gelukkig kunnen we nog wel telkens iets nieuws verzinnen.’

Martin van Bourgonje belde lokale artiesten of ze mee wilden werken en deelde zijn plannen mee aan de gemeente. ‘We doen alles keurig binnen de regels. Formeel toestemming vragen heb ik niet gedaan. Dat duurt veel te lang. Ik heb de afgelopen 20 maanden wel bewezen dat Merlet zich aan de regels houdt.’

Verschil grand-cafe versus sterrestaurant

In het grand café van Martin van Bourgonje wordt minder geannuleerd. ‘Gasten kunnen daar nog wel twee of drie gangen eten voor 20 uur, maar bij een sterrestaurant rekenen ze toch – terecht - op een avondvullend programma. En daar betalen ze ook voor. Nu vragen wij ze al van te voren wat ze willen eten. De keuken heeft alles klaarstaan en de bediening racet door de zaak om toch nog vier of vijf gangen uit te kunnen serveren.’

‘Terwijl ik geen verschil zie of mijn gast nu om 23 uur weggaat of om 20 uur. Het aantal contactmoment is bij ons exact gelijk.’

'Zeldzaam woest'

De ondernemer uit Schoorl kwam op het idee na het zien van een filmpje van Het Wapen van Munster uit De Rijp. Dit restaurant is ’s avonds om 20 uur leeg , maar een naastgelegen theater is gezellig druk. ‘Te krankzinnig voor woorden,’ luidt de toelichting van ondernemer Dennis Blokdijk, al 25 jaar eigenaar van het horecabedrijf. 'Zeldzaam woest,' voegt hij er aan toe.

Van Bourgonje hoopt dan ook dat veel collega-ondernemers het idee kopiëren. 'Er staan veel zalen leeg, ook vlakbij restaurants. Als dit helpt om mensen aan het werk te houden, zeg ik tegen iedereen: doen.'

Theater Merlet start vrijdag

‘Wij starten vrijdag met een theater in de lounge. Het is alleen toegankelijk voor restaurantgasten, niet voor mensen van buiten. Er treden vooral lokale artiesten op en we mogen er ook geen drank of eten serveren. Een kaartje zal 5 euro kosten of zo en gasten mogen niet dansen; een zitplaats is verplicht. Ik wil mijn gasten dat avondvullende programma serveren waar ze op rekenen.’

Creatief ondernemen

Merlet liet in de corona pandemie al eerder zien over een goede dosis creatief ondernemerschap te beschikken. Een selectie van de activiteiten: take away vanuit het grand-café. kerstboxen voor thuis, een apres ski take away bar buiten, in room dining op een boot, een drive thru rondrit met zes collega's, hotelgasten aten op de kamer toen het restaurant nog dicht moest blijven en op Bevrijdingsdag 2020 bezorgde Merlet met collega's in oude jeeps 900 maaltijden bij mensen thuis.