Protest fine dining restaurants tegen verplichte sluitingstijd van 20 uur

Protest fine dining restaurants tegen verplichte sluitingstijd van 20 uur

Vier grote restaurantverenigingen te weten de Alliance Gastronomique, JRE Nederland, Les Patrons Cuisiniers en de Fine Eastern Restaurants, gaan in protest tegen de verplichte sluitingstijd van 20 uur. 'Politici hebben geen idee wat er in onze fine dining restaurants speelt.'

Namens de stichting van de vier restaurantverenigingen, G4, stuurt voorzitter Patrick van Zuiden – eigenaar van hotel-restaurant Savarin in Rijswijk, een brief met bezwaren. ‘We worden diep in ons hart geraakt,’ schrijft hij namens de vier clubs. ‘We hebben ons steeds geschikt naar nieuwe regels, sloten onze deuren, hielden ons aan de 1,5 meter en deden de coronacheck. We zijn telkens het braafste jongetje van de klas geweest, maar blijkbaar is het niet genoeg en moeten ook wij onze restaurants om 20 uur sluiten.’

‘De fine dining restaurants om 20 uur sluiten zorgt juist voor meer contactmomenten en niet voor minder. Mensen gaan na het diner echt niet om 20 uur naar huis.’ Van Zuiden haalt zijn eigen situatie aan met hotel-restaurant met 35 kamers. ‘Gisterenavond ging iedereen hier tegelijk om 20 uur naar de kamer,’ zegt Van Zuiden tegen Misset Horeca.

‘We houden ons wel aan de regels’

De ondernemer benadrukt dat hij restaurants niet oproept om de regelt te negeren. De restaurants hopen dat de brief door het kabinet wordt opgepikt en dat regels worden aangepast. ‘Nooit eerder zijn we op de barricades geklommen de afgelopen 20 maanden. Een grote bek opzetten past niet bij ons. Met deze brief willen we aantonen dat wij super veilig werken. We bieden een avondvullend programma, met een vaste zitplaats en met meer dan voldoende ruimte. Gasten gaan na een diner bij ons van acht of twaalf gangen naar huis. Maar dat doen ze niet als ze om 20 uur buiten staan.’

Het is buiten proporties en zo oneerlijk”

Van Zuiden snapt echt niet waarom zijn sector om 20 uur met sluiten. ‘Uit cijfers van KHN blijkt dat maar 2,9 procent van de besmettingen is terug te voeren op de horeca. We hebben het dan over de hele sector. Van kroeg op de hoek tot fast-service-restaurant, eetcafé, bistro tot en met het Michelinsterrenrestaurant. Slechts een fractie hiervan vindt plaats in de gastronomische restaurants. Wij willen niet de strijd aangaan met onze collega’s in andere segmenten van de horeca, maar wij krijgen wel de hardste klappen. Want onze diner-ervaring begint pas tegen 20 uur.’ Hij benadrukt dat een kroegbezoek in deze niet te vergelijk is met een bezoek aan een fine dining restaurant.

‘Dat er iets moet gebeuren om de zorg te ontlasten begrijpen we. We snappen ook dat iedereen een steentje moet bijdragen. Daarom pleiten wij voor een afgewogen pakket aan maatregelen en oplossingen. Daar werken we graag aan mee. Maar dit gaat echt te ver. Ons levenswerk en ons nationaal gastronomisch erfgoed worden weer bedreigd door maatregelen waarbij in onze ogen elke nuance ontbreekt.’

Mensen zitten bij ons de hele avond op dezelfde stoel”

Gerard Wollerich van de Alliance ondertekent de brief, net als Michael Hu van Fine Eastern Restaurants, Marko Karelse van de JRE en Frank Visser namens de Patrons. De G4 treedt alleen naar buiten bij overkoepelende problemen in de sector.

De brief krijgt op social media van alle kanten bijval. Gasten, restaurants en ook Heerlijk.nl noemt het een 'mooie en terechte brandbrief. Wij sluiten er ons graag bij aan', zegt Arthur Bassant.

Reserveringen

Van Zuiden heeft nog niet in beeld wat de verplichte sluitingstijd gaat doen met de reserveringen. ‘Mensen die al geboekt hebben en door ons gebeld worden, zijn best bereid om vroeger te komen. Maar ik houd mijn hart vast voor toekomstige boekingen. Die blijven wel achter. Het regent ook annuleringen van bedrijven. Zij vinden het moreel niet verantwoord om te komen ook al mag het wel. Ik kon vrijdagavond direct 21 kamers wegstrepen, inclusief 21 diners, 21 ontbijtjes en de boeking voor de vergaderzaal…’