Merlet: in-room dining op een luxe boot in Amsterdam

Merlet: in-room dining op een luxe boot in Amsterdam

Sterrestaurant Merlet uit Schoorl start in april met een in-room dining concept op een luxe cruise boot in Amsterdam.

Ondernemer Martin van Bourgonje van Merlet: ‘Wat wij al maanden doen in ons hotel in Schoorl gaan we vanaf april ook doen op een boot. De MS Merlet. Het wordt een zeer luxe cruise op sterniveau waarbij gasten in hun hut eten. Er zijn maar tien hutten beschikbaar voor maximaal 20 gasten. In de hut staat een bed en een dinertafel.’

‘Horeca is gegijzeld’

‘Onze mensen serveren het lunchmenu tot aan de deur van de hutten, gasten halen het zelf naar binnen. Inchecken gebeurt buiten. We volgen echt alle corona-regels keurig op… Gasten krijgen een vijf gangen lunch menu geserveerd. De boot vaart om 12 uur weg en is om 16 uur terug. Mensen die van het schip af willen kunnen dan gaan, maar blijven slapen kan ook.’

De all-in prijs (ex ontbijt, inclusief drankjes bij de lunch) bedraagt 275 euro per persoon.

Van Bourgonje gaat de lunch vijf dagen per week serveren, voor minimaal 12 gasten. ‘Dat hebben we er bij uit gehouden. Anders is het niet rendabel. Vanaf donderdag 11 maart kunnen gasten reserveren.’

Waarom hij alleen lunch gaat doen? ’s Avonds gaat de crew weer naar Schoorl om daar voor de hotelgasten te koken. En de avondklok blijft nog wat langer; dat was ook lastig plannen.’ De eerste afvaart is 2 april. Hoe lang Merlet doorgaat met de sterrenlunch op het water weet Van Bourgonje nog niet. 'Met de eigenaar van de boot heb ik in ieder geval voor de maand april afspraken gemaakt. Wat er daarna gebeurt is afhankelijk van de coronaregels die dan gelden.'

Volgens de eigenaar van hotel-restaurant-grand café Merlet is de horeca momenteel gegijzeld door de overheid. ‘Wat mij betreft kunnen de terrassen morgen weer open. Wij kunnen het veilig doen en ook die veiligheid waarborgen. In de zomer van 2020 hebben wij 7.000 gasten mogen ontvangen. Er heeft geen enkele besmetting plaatsgevonden tussen gast en medewerker. Terrassen en restaurants openen zodat je de kroegen 100 procent kunt compenseren, is mijn advies richting kabinet.’

Andere activiteiten

Van Bourgonje zit niet stil in de coronatijd. ‘Daar wordt niemand beter van...’ Hij bedacht al diverse acties en activiteiten. De apres-ski take away bar bij zijn zaak buiten is omgedoopt tot Not on the beach bar en op 17 en 18 april volgt een tweede editie van de culinaire rondrit langs diverse toprestaurants. Aan deze sterren drive thru werken mee: Jonathan Zandbergen (Merlet*), Stefan van Sprang (Aan de Poel**), Wilco Berends (De Nederlanden*), Ron Blaauw (Ron Gastrobar*), Deborah & Rebecca Rive (Lucas Rive*) en Michel Meijer.

Merlet begon 2021 met de verbouwing van grand café Bourgonje.

Omzet 2021

'We proberen allerlei mogelijkheden te zoeken. Wat kan wel? Wat mag wel? In het weekend kan ik mijn team goed aan het werk houden, door de week kan er nog wat bij, vandaar die cruise. In 2021 loop ik tot nu toe 60 procent achter in omzet. Maar in januari zaten we helemaal dicht... Over de maand februari bedroeg de achterstand 30 procent. Het lijkt goed te komen, maar dat is inderdaad niet omdat we stilzitten. Gelukkig zien de boekingen voor de zomer er goed uit. Ik hoop echt dat er in mei weer meer mogelijk is voor onze branche. Zoals gezegd: wij kunnen het veilig.'