Wereldse whisky's - hoe laat je je gasten optimaal genieten?

Wereldse whisky's - hoe laat je je gasten optimaal genieten?
De basis van elke whisky is in grote lijnen hetzelfde. Eén of meerdere graansoorten, water en gist. En toch zijn er talloze verschillende varianten.

Puur, on the rocks of in the mix: whisky is regelrechte verwennerij voor je gasten. Whisky is een veelzijdige drank om je gasten, bijvoorbeeld na een smakelijk diner, langdurig van te laten genieten. Wij dromen alvast dat het zo snel weer mogelijk is: Dim het licht en zet een mooie jazz- of bluesplaat op. Pak een mooi, stoer glas uit de kast, schenk er een goede hoeveelheid whisky in en het grote genieten kan beginnen. Een stijl- en smaakvol einde van de avond.

Whisky is verrassend veelzijdig. Zelfs de schrijfwijze is afwisselend: er bestaat whisky, maar ook whiskey. De laatste variant heeft Ierse roots. Whisky komt vooral uit de Schotse highlands of de Verenigde Staten.

Genieten van whisky kan op verschillende manieren. Om te beginnen puur; de echte fijnproever zweert daarbij. On the rocks is ook een populaire optie. Het ijs verzacht de scherpere randjes en zorgt voor een verkoelend bijeffect. Maar whisky laat zich ook perfect mixen, bijvoorbeeld met cola. Of verwerk de drank in een smaakvolle cocktail.

Blended, single malt en bourbon

We onderscheiden drie soorten whisky:

  • Single malt. Deze is afkomstig van één distilleerderij en is gemaakt van gemoute (malted) gerst. Deze whisky’s worden na het distillatieproces doorgaans wat langer op het vat gerijpt dan whisky’s bestemd voor blends. Hierdoor hebben single malts een intensere en rijkere smaak.
  • Blended. Dit is een mix van twee of meer whisky’s die verschillende graansoorten kunnen bevatten.
  • Bourbon. Een populaire Amerikaanse whisky die minimaal 51% mais bevat. Hierdoor is bourbon zoeter dan andere soorten whisky. Bourbon is daarmee zeer geschikt voor een eerste kennismaking met whisky.
Wat beïnvloedt de smaak van whisky?

Smaakprofielen

De basis van elke whisky is in grote lijnen hetzelfde. Eén of meerdere graansoorten, water en gist. En toch zijn er talloze verschillende varianten en smaken:

  • Mild. Deze whisky is wat zachter, rond van smaak. Makkelijk drinkbaar en subtiel. Een toegankelijke allemansvriend; de labrador onder de whisky’s.
  • Medium. Deze soorten kunnen zowel scherp als zachter zijn. Sommige zijn pittig en zetten je in vuur en vlam. De zachtere varianten zijn fruitig en hebben zoete tonen.
  • Vol en rijk. Waarschuwing: niet voor de beginner. Deze whisky is uitgesproken van smaak en vol van karakter.
  • Krachtig. Deze whisky’s bevatten intense, rokerige smaken. Perfect voor bij een knisperend haardvuur. Heb je geen haard ter beschikking in je etablissement, dan volstaat de populaire Netflix-serie ‘Fireplace for Your Home’ op een groot scherm.

Wat beïnvloedt de smaak van whisky?

Er zijn verschillende factoren die de smaak van de whisky beïnvloeden. Allereerst de gebruikte graansoort, zoals mais, gerst of tarwe. Allemaal schenken ze hun eigen unieke smaakkenmerken.

Het distillatieproces drukt ook een aardige stempel. Hoe vaker een whisky wordt gedistilleerd, hoe verfijnder en zachter de smaken. Verder moet de rol van het vat niet onderschat worden. Whisky rijpt lange tijd in vaten, zoals van eikenhout, en deze beïnvloeden de smaken.

Tot slot de ligging. Sommige whiskydestilleerderijen liggen aan de kust, de Schotse kust. Door de ligging waait de zilte zeelucht tot aan de whiskyvaten en dat proef je wanneer je een slok neemt. Hoor je daar, heel in de verte, de golven op de klippen breken? En is dat een doedelzak?

Je slaagt bij Makro

Bij het samenstellen van een gebalanceerde whiskybar is het belangrijk om verschillende smaakprofielen af te dekken. Wat je ook zoekt, je vindt het bij Makro. Op de uitgebreide drankenafdeling, met meer dan 400 soorten whisky, slaag je zeker. En daarna presenteer je, met gepaste voorzichtigheid, de whisky op de bar.

Dit artikel is gesponsord door Makro.