Heineken verlaat Rusland vooralsnog niet: 'Kijken wat gevolgen zijn'

Heineken verlaat Rusland vooralsnog niet: 'Kijken wat gevolgen zijn'
Zhigulevskoe, dat Heineken naast Oxota brouwt in Rusland.

In tegenstelling tot bedrijven als Shell en BP, trekt Heineken, zich niet terug uit Rusland. 'We houden de situatie in de gaten. '

Heineken maakt in Rusland onder meer de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt.

Het bedrijf zegt te hopen dat er op korte termijn een pad naar een vreedzame uitkomst ontstaat.

Bijna 2000 medewerkers Heineken Rusland

Rusland vertegenwoordigt minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet, aldus Heineken. 'We zijn de derde brouwer in Rusland met ongeveer 1900 collega's', meldt het bedrijf verder.

Van de Nederlandse banken is ING het sterkst vertegenwoordigd in Rusland. Met driehonderd medewerkers richt het financiële concern zich daar op zakelijke klanten. Een woordvoerder zegt dat de bank de situatie nauwlettend volgt, maar is nog niet aan te geven wat de sancties teweeg brengen.

Verbod op verkoop Russische bezittingen

Verder verkoopt Unilever onder meer ijsjes van Cornetto en Magnum en verzorgingsproducten van Axe en Dove in Rusland. Het levensmiddelenconcern laat weten bezorgd te zijn over de ontwikkelingen en zich te richten op de veiligheid van werknemers. Unilever wil niet zeggen of de situatie in Oekraïne gevolgen kan hebben voor de werkzaamheden in Rusland.

Het afstoten van activiteiten in Rusland, zoals Shell heeft aangekondigd, is momenteel overigens niet zo simpel. Rusland heeft een tijdelijk verbod ingesteld voor buitenlandse investeerders op de verkoop van hun Russische bezittingen, om de uittocht van investeringen in het land te beperken.