ProFri: 'Crisis, energierekening nu echt onbetaalbaar'

ProFri: 'Crisis, energierekening nu echt onbetaalbaar'

ProFri luidt de noodklok. Vanwege de hoge energiekosten door de oorlog in Oekraïne 'komen veel ondernemers in de problemen.'

ProFri, de Vereniging Professionele Frituurders, roept het Ministerie van Economische Zaken op met steunmaatregelen te komen.

'Van 1200 naar 3600 euro'

'Ondernemers zijn in paniek', zegt Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). 'De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar wordt nu echt onbetaalbaar. Door de oorlog in Oekraïne schiet de gasprijs nog verder omhoog.

acrylamide, Frans van Rooij, ProFri
Frans van Rooij.

Een gemiddelde buurtcafetaria was een jaar geleden 1200 euro per maand kwijt aan gas en stroom, nu is dat ruim 3600 euro. Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger. Om die kosten te dekken, zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken hun prijzen met minimaal 20 procent moeten verhogen. De wekelijkse frietmaaltijd zal dus waarschijnlijk duurder worden.'

ProFri: zonder steun vallen zaken om

De vakvereniging schat dat zo’n 70 procent van alle frituurzaken, nu of binnenkort, hard wordt geraakt door zeer hoge energierekeningen.

60 procent van de frituurzaken heeft een vast energiecontract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af”

'Ongeveer 40 procent heeft een variabel contract en betaalt sinds eind vorig jaar al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60 procent een vast contract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af. Ook die ondernemers worden op dat moment geconfronteerd met een enorme stijging van de energiekosten. De coronacrisis heeft z’n sporen al achtergelaten en de hoge energieprijzen komen daar bovenop. Daardoor zien sommige ondernemers hun inkomen nog verder teruglopen.'

ProFri roept het Ministerie van Economische Zaken op in actie te komen. 'Het coronaherstelplan staat al op de agenda om besproken te worden, maar dat is nog niet in gang gezet. Nu worden ondernemers alweer met de volgende crisis geconfronteerd. Meerdere horecazaken krijgen hiermee te maken, maar frituurzaken worden het hardst geraakt. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven.'