'Waterdispensers zijn mijn beste vrienden als het gaat om thee zetten'

Kiona Malinka is een theefanaat. Ze reist al zo'n twaalf jaar de wereld rond op zoek naar kennis, verhalen en thee. Van Nepal tot Japan, van Sri Lanka tot Taiwan. Ze reist altijd alleen om dicht bij de boeren te komen en een tijdje deel uit te maken van het leven daar.
Delen:

Japans cool

‘Ik zit bij een Japanse boer op de grond, diep in de theebergen van Kyoto, zonder enige twijfel of lichtheid. De boer me mee in het bereidingsproces van zijn fragiele gestoomde Japanse Sencha. De vers geoogste en verwerkte thee wordt zorgvuldig met water op de juiste temperatuur opgeschonken, het wordt afgekoeld door het in verschillende kopjes te gieten, anders wordt de thee niet zacht en vol, maar bitter en strak.’

‘Ik schrijf, bestudeer en sla alle informatie op in mijn hoofd, maar ik denk al snel: hoe gaan mijn klanten dit oplossen achter hun bar? En als ik een minikopje krijg, weet ik dat deze smaken in deze thee zitten, en de truc is om ze eruit te krijgen. In een kopje vind ik smaken als zeewier en komkommer, maar vooral het mondgevoel is zo zacht en de afdronk zo meeslepend, heerlijk!’

Heter hoe beter

‘Een maand later vlieg ik naar China. Dezelfde setting: een lieve boer, theeservies voor mijn neus, we schenken een heerlijke stevige donkere oolong op. Maar wacht, benadrukt deze boer, hoe heter het water, hoe beter. In vergelijking met de Japanse boer lijkt dit een waterballet, maar dan met kokendheet water. In dit kopje vind ik kracht, noten en mos in de smaak, maar vooral alsof je de rotsen proeft waarop deze thee groeide. Op de terugweg in het vliegtuig realiseer ik me dat elke boer, elke thee, elke regio of variëteit zijn eigen manier van brouwen heeft.’

In de Europese horeca hebben we meestal niet de tijd of het personeel om water te koelen met mooie Japanse kopjes

Kunst van het maken van thee

‘En nu de kunst, hoe gaan we deze bevindingen vertalen naar het dagelijks leven? Want laten we eerlijk zijn, in de Europese horeca hebben we meestal niet de tijd of het personeel om water te koelen met mooie Japanse kopjes. Op het menu vind je meestal verschillende soorten thee zoals groen, wit, zwart of oolong en een groeiende categorie, infusies. Van mint tot Verveine, alles komt langs.’

‘Ik zie mijn Japanse boer al schrikken als we kokend water uit de koffieautomaat tappen op die broze groene thee. Als je kijkt naar de meeste theeselecties, dan zou je met drie temperaturen al allerlei soorten thee kunnen zetten, zodat die smaken naar voren kunnen komen, de gasten kunnen genieten van mooie thee en die boer ook een beetje trots op ons mag zijn. En dan hebben we het alleen nog maar over warme thee, maar welke horecazaak wil deze thee nou niet zonder al te veel poespas omtoveren tot een heerlijke zomerse ijsthee of een alcoholvrije cocktail.’

Innovatie versus ambacht

‘En zo komen mijn twee werelden samen. Dat van het ambacht op de plantages, maar ook de innovatie die ons de mogelijkheid biedt om op een snelle, efficiënte manier thee te zetten in allerlei vormen, temperaturen en structuren. Het Ierse bedrijf Marco Beverage Systems heeft twee innovatieve waterkranen die mij dagelijks helpen met deze missie.’

Onlangs ben ik begonnen met het gebruik van de Marco MIX-boiler, een bekroond, onderbouw waterafgiftesysteem om mijn thee te zetten

Thee zetten in de horeca

Malinka verkoopt thee onder twee theelabels, voornamelijk in Europese hotels en restaurants. Haar merken heten Kiona Malinka Tea (op uitnodiging) en Crusio thee. Ze werkt nauw samen met Marco Beverage Systems, op zoek naar de ultieme manier van thee zetten in de horeca.

Marco Beverage Systems ontwerpt en produceert innovatieve en energiezuinige drankafgifteoplossingen. Hun klanten zijn enkele van de grootste namen in de koffie-, foodservice- en cateringindustrie, en hun drankoplossingen zijn te vinden in coffeeshops, kantoren, hotels en restaurants over de hele wereld. Onlangs ben ik begonnen met het gebruik van de Marco MIX-boiler, een bekroond, onderbouw waterafgiftesysteem om mijn thee te zetten.

Het zit allemaal in de mix

De Marco MIX is een watertapsysteem dat mij de mogelijkheid biedt om met één druk op de knop drie verschillende watertemperaturen in te stellen om zo mijn hele theemenu op de juiste temperatuur te zetten. Zo kan ik knop 1 op 65 graden zetten voor bijvoorbeeld groene Japanse thee, knop 2 een stapje hoger op 80 en dan knop drie lekker warm op 95 graden.

Sprankelend of een theecocktail?

De steeds groeiende categorie in de horeca is toch wel ijsthee en non-alcoholische dranken met zelfgemaakte thee! Met Marco’s andere watertapsysteem, de FRIIA, tap je snel heet water voor een kopje thee op de gewenste temperatuur, maar doordat er ook bruisend water en koud water uit de kraan komt, maak je ook in een mum van tijd ijsthee en cocktails. Kortom, geen excuses meer om de manier van thee bereiden niet naar een hoger niveau te tillen! Tijd voor thee!

Dit artikel is gesponsord door Marco Beverage Systems.